Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Berispte accountant Ten Wolde: ‘dit raakt aan mijn integriteit’

Jaap ten Wolde, oud-directeur van integriteitsbureau BING, is verbolgen over de beslissing van afgelopen maandag van de Accountantskamer om hem te berispen voor het onderzoek naar de seksrel in Wassenaar. “Onbegrijpelijk. Dit berokkent mij ongelooflijke schade en raakt aan mijn integriteit”, zegt Ten Wolde vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Jaap ten Wolde, oud-directeur van integriteitsbureau BING, is verbolgen over de beslissing van afgelopen maandag van de Accountantskamer om hem te berispen voor het onderzoek naar de seksrel in Wassenaar. “Onbegrijpelijk. Dit berokkent mij ongelooflijke schade en raakt aan mijn integriteit”, zegt Ten Wolde vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

De tuchtrechter noemde het onderzoek van Ten Wolde deze week ‘ondeskundig, onzorgvuldig en onprofessioneel’ en rekent hem bovendien aan dat hij eerder de fout in ging. De voormalig registeraccountant kwam volgens het tuchtcollege onder meer ten onrechte tot de stelling dat “99,5 procent zeker” is dat de seksuele intimidatie door een wethouder in Wassenaar niet heeft plaatsgevonden.

De Accountantskamer vindt dat Ten Wolde geschorst of geroyeerd moest worden. Ten Wolde: “Voor een schorsing moet je als accountant normaliter de belastingdienst flink hebben getild. Dat heb ik niet.” Omdat Ten Wolde zich 8 december 2012 uitschreef als registeraccountant liet de Accountantskamer het bij een berisping.

Ten Wolde is van mening dat de Accountantskamer niet goed kan oordelen over zijn rapport over de affaire in Wassenaar. Ten Wolde:

“Hun uitspraak illustreert dat de regels die gelden voor registeraccountants niet toepasbaar zijn op mijn werkgebied, het integriteitsonderzoek. Als je die regels loslaat op onderzoeken die BING doet naar machtsmisbruik of seksuele intimidatie, weeg je appels met een meetlat. In Wassenaar was de vraag: zijn daar tijdens een drankgelag seksuele volzinnen uitgesproken, of niet? Dat heeft niets met accountancy te maken.”

Ten Wolde voelt zich “slachtoffer”. Volgens hem is er een onjuist beeld van hem geschapen. Hij ziet ook een toename van het aantal onderzoeken tegen integriteitsbureau BING. Ten Wolde: “Er is jaloezie. Het feit dat andere bureaus aanbestedingen verliezen, speelt daarin mee.” Ten Wolde zal hoger beroep aanteken tegen de uitspraak.