Zomerfruit met of zonder bodem

Een van de verdiensten van de befaamde Franse chef Bocuse is dat hij in zijn Lyonese bistrots als toetje een grote kom vol frambozen serveerde. Niets meer dan dat.

Het zou mijn puristische hart goed doen als ik kon zeggen dat zomerfruit altijd het beste tot recht komt zonder enige toevoeging of bewerking. Helaas zijn niet alle frambozen even aromatisch, kunnen aardbeien teleurstellend weinig smaak hebben en zijn rode bessen soms ongenadig zuur. In zo’n geval helpt het om er iets aan of mee te doen.

Soms ook is het resultaat meer dan de som der delen en gaat het zomerfruit een uiterst gelukkige verbintenis aan met andere ingrediënten. Denk aan een pavlova met frambozen of een crumble met blauwe bessen.

Het Genootschap tot Bevordering van het Zomerfruit zet zijn heilzame werk voort op de vrijdagen van deze maand. Vandaag met een recept voor recept voor limoentaartjes met rood fruit. Zegt u ‘Heel Holland mag dan wel bakken, maar ik niet met dat warme weer’, ook zonder krokante bodem valt er een lekker toetje te maken. Doe dan de limoenmousse in glazen en vul die op met zomerfruit.

Wilt u zich zo’n knapperige bodem niet laten ontgaan? Pak het dan zo aan. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Rol de plakjes bladerdeeg zonodig nog iets uit. Bekleed 4 kleine taartvormpjes met het bladerdeeg. Snijd de randen bij. Prik wat gaatjes in het deeg. Leg in elk vormpje een stukje bakpapier en een laagje gedroogde peulvruchten of keramische ‘bakerwten’. Die zijn te koop in gespecialiseerde kookwinkels. Zet de taartvormpjes nog een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de taartbodems 25 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de steunvulling. Bestrijk de bodems met het losgeklopte ei. Strooi er een dun laagje suiker over en bak nog eens 5 à 10 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de limoenvulling. Rasp de groene schil van 1 limoen. Pers deze en de andere limoen uit. Laat 2 blaadjes gelatine in koud water weken. Verhit het limoensap en los er 50 gram suiker in op. Haal het van het vuur, los de uitgeknepen gelatine er in op en laat verder afkoelen. Klop de slagroom halfstijf, hij moet iets dikker zijn dan yoghurt. Roer de mascarpone smeuïg, roer de limoensiroop en de limoenrasp erdoor. Spatel er vervolgens de halfstijf geslagen room doorheen. Verdeel de limoenmousse over de taartbodems en laat ze opstijven in de ijskast. Maak het fruit schoon en verdeel het over de taartjes. Er mag nog wat poedersuiker op of een takje munt, maar dat is voor onverbeterlijke versierders.

    • Joep Habets