Willem Holleeder vrijgelaten uit voorarrest

Still uit promo College Tour

Willem Holleeder is vanochtend op vrije voeten gesteld. De bekende crimineel zat vast vanwege mogelijke betrokkenheid bij afpersing. De raadkamer van de rechtbank in Haarlem heeft zijn voorlopige hechtenis geschorst, laat een woordvoerder weten aan persbureau Novum. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

Holleeder en medeverdachten staan op 2 september pro forma terecht in de rechtbank in Haarlem, meldt het Openbaar Ministerie aan NRC. Het OM heeft nog niet besloten of Holleeder op grond van de nieuwe verdenkingen alsnog de drie jaar cel moet uitzitten die hem in een vorige veroordeling voor afpersing voorwaardelijk was opgelegd.

Holleeder werd eind mei aangehouden. De groep van tien waarvan hij deel uitmaakte zou lid zijn van een zogenoemd Hollands netwerk, dat een belangrijke rol zou spelen in de georganiseerde misdaad. De 48-jarige sportschoolhouder Dick V. was de hoofdverdachte in de zaak, samen met de 43-jarige Danny K.

Meer dan 450 rechercheurs deden eind mei ruim veertig doorzoekingen in Beverwijk, Hilversum, Amsterdam, Amersfoort, Rijnsburg en Breda.

Maand eerder zou hij Peter R. de Vries hebben bedreigd

Eind april werd Holleeder ook al aangehouden wegens bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en diens vrouw. Holleeder meldde zich zelf op het bureau en mocht na verhoor weer naar huis.

Vrij na zes jaar cel

De 54-jarige Holleeder kwam in januari 2012 vrij na tweederde van zijn negen jaar celstraf te hebben uitgezeten voor afpersingspraktijken. Eerder werd de Amsterdammer tot elf jaar cel veroordeeld wegens de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983.