VS voegen zich bij Duitsland: ‘Leger moet Morsi vrijlaten’

Een aanhanger van Morsi kust een vriend van hem, die een Morsi-masker draagt. Een foto van vandaag, genomen in Nasr City, Kairo. Foto AP / Hussein Malla

De VS hebben zich bij Duitsland gevoegd in de roep om de vrijlating van Mohammed Morsi, die op 3 juli werd afgezet als president van Egypte en sindsdien op een onbekende plek vastzit.

Duitsland riep vandaag op ‘alle beperkende maatregelen met betrekking tot Morsi op te heffen’ en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten het daar mee eens te zijn. Woordvoerster Jen Paski zei dat de VS steeds hun zorg hebben uitgesproken over politiek gemotiveerde, willekeurige arrestaties van leden van de Moslimbroederschap, waar ook Morsi toe behoort.

Morsi werd door het leger afgezet na massabetogingen waarin zijn aftreden werd geëist. Hij is sindsdien ingesloten op een onbekende locatie van het ministerie van Defensie, maar er zijn tot nog toe geen formele aanklachten tegen hem ingediend.

Tienduizenden gingen vandaag in Kairo, in de wijk Nasr City, de straat op om te eisen dat Morsi niet alleen vrijgelaten wordt, maar ook als president terugkeert. In Nasr City kwamen afgelopen maandag 51 mensen om het leven toen veiligheidstroepen het vuur openden op pro-Morsi-demonstranten.

    • Peter Zantingh