Vader van nu zorgt en werkt, maar hij klaagt niet

Hoe is het om man te zijn in 2013? Esquire geeft vele antwoorden, en kijkt naar moderne vaders. Die komen er in Nederlandse bladen bekaaid van af.

In Amerika raken ze maar niet uitgepraat over de dilemma’s van werkende moeders: hoe combineer ik werk en gezin? Een van de hoofdrolspelers in het debat is Anne-Marie Slaughter, de voormalige topadviseur van Hillary Clinton die in een beroemd geworden artikel in The Atlantic vertelde hoe ze haar baan opzegde om voor haar puberende zoon te zorgen. Haar uitdager: Sheryl Sandberg, topvrouw van Facebook, die in haar bestseller Lean In zegt dat niks moeders in de weg staat om de top te bereiken: niet zeuren, gewoon hard werken. In Esquire doet schrijver Richard Dorment deze maand een duit in het zakje. Geheel ondergesneeuwd in de discussie, zegt Dorment, is de toegenomen druk van werk en -gezinsleven op vaders.

Het zomernummer van het Amerikaanse lifestyleblad heeft een goed gekozen thema: wat het betekent om man te zijn anno 2013. Geheel terecht wijst het blad op een min of meer vergeten trend. In tegenstelling tot huidige vijftigplussers, draaien jonge vaders anno 2013 bijna volledig mee in het huishouden. In het stuk van Dorment vertelt een geïnterviewde over de stomverbaasde reactie van een vijftigplusser op haar mededeling dat haar man elke avond kookt: „It was foreign to her.”

In jonge gezinnen werken meestal beide ouders, daarin verschilt Amerika niet erg van Nederland. Daardoor is het kostwinnersmodel verleden tijd: als de vrouw toevallig meer werk heeft, besteedt de man meer tijd aan huishouden en kinderen, en andersom. Met dat inzicht geeft Dorment een nieuwe draai aan de discussie over het glazen plafond: „Vrouwen wordt tegenwoordig gevraagd dezelfde opofferingen te maken als mannen in het heden en verleden hebben gemaakt –- te veel tijd weg van huis, te veel weekenden achter de computer – maar zij eisen wel het voorrecht op om te klagen over hun beproevingen.”

De moderne vader die werk en gezinsleven combineert loopt als een rode draad door de rest van het themanummer. Brad Pitt wordt nadrukkelijk als vader geportretteerd („He’s not an actor, he’s a working father, just on a very large scale”). En in een intrigerend essay stelt journalist Stephen Marche dat niets de moderne man beter definieert dan „ gepassioneerd vaderschap”.

De lofzang van Esquire op het modern vaderschap werpt de vraag op hoe ervoor staat met de vader in de Nederlandse bladen.

Het ziet er niet goed voor hem uit.

In FHM en Men’s Health is de vader zo goed als afwezig – in de wereld van de mannenbladen zijn mannen alleen geïnteresseerd in bier, borsten en blingbling. Tijdschriften voor moeders voeren twee akelige stereotypen op: hij is ofwel BN’er en dus de ideale papa, of probleemvader die het gezin te gronde richt. Zo staat het ‘papa issue’ van Fabulous Mama deze maand vol rare vooroordelen over vaders. Besparen? „Dat lukt met een man maar op één manier: zakgeld.” Laten we de redenering eens omdraaien. Heeft je vrouw een gat in haar hand? Zakgeld! Oh nee, dat zou seksistisch zijn.

    • Reinier Kist