Uitvinder van spel Twister overleden

Charles Foley, een van de uitvinders van Twister, is op 1 juli op 82-jarige leeftijd overleden. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Bij Twister, ‘het spel dat je in een knoop legt’, zijn de spelers de stukken: ze moeten handen en voeten op gekleurde stippen zetten op een mat . Een draaischijf met wijzer geeft aanwijzingen als: linkervoet groen, rechterhand rood. Mensen kruipen over elkaar om te winnen.

Het spel verscheen in 1966. Toen ook tieners en volwassenen het gingen spelen, was er in puriteins Amerika naast veel plezier ook kritiek: de makers van Twister verkochten seks. Volgens producent Hasbro is het spel dat Foley met Neil Rabens ontwikkelde, nog steeds populair. In kunst en populaire cultuur wordt ook naar Twister verwezen. In schilderkunst (Damien Hirst) en in films, zoals Bill & Ted’s Bogus Journey. De twee hoofdpersonen spelen daarin – in een parodie op de schaakscène uit Bergmans Het zevende zegel – Twister tegen de Dood. De Dood verliest. (AP, NRC)

Illustratie links en rechts: de kleuren van de Twister-speelmat.