Uitgelicht

Film

Leatherheads (George Clooney, 2008, VS/D). Pretentieloze komedie van en met George Clooney, die zich afspeelt in de jaren twintig. Clooney speelt zelf de nog steeds ambitieuze oudere American-footballspeler, die zijn derderangs team naar het hoogste niveau wil brengen en daartoe een jonge ster aantrekt: John Krasinski als Carter Rutherford – de ideale schoonzoon: oorlogsheld, uiterlijk van een jonge god, razendsnel op het veld. Te mooi om waar te zijn, vindt ook verslaggeefster Renée Zellweger, die op zoek gaat naar het ware oorlogsverleden van Rutherford. RTL8, 20.30-22.45u.

Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007, VS). Prachtig regiedebuut van acteur Ben Affleck is even rijk aan atmosfeer als aan plot, heeft sterke hoofdrollen en een verfrissend ambigue moraal. Twee detectives, Patrick (Casey Affleck) en Angie (Michelle Monaghan), onderzoeken de ontvoering van een meisje in een achterstandswijk in Boston. Patrick doet er alles aan het meisje naar haar verslaafde moeder en haar ellendige vrienden terug te brengen. Canvas, 22.20-00.10u.

TBS (Pieter Kuijpers, 2008, NL). Volgens menigeen buitengewoon geslaagde, in de bioscoop redelijk succesvolle telefilm biedt overtuigend ambivalente hoofdrol van Theo Maassen als ontsnapte tbs’er die een meisje gijzelt en zijn onschuld probeert te bewijzen. Ned.3, 22.30-00.00u.

Sin City (Robert Rodriguez, Frank Miller & Quentin Tarantino, 2005, VS). Verfilming van enkele stripalbums van Frank Miller. Acteurs, onder wie Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis en Clive Owen, bewegen zich in een getekende wereld. Zinloos om in deze film op zoek te gaan naar zoiets als een verhaal of herkenbare personages. De film is plot, locatie en karakters ineen: de corrupte oermetropool, waar alle mannen misdadiger of agent en alle vrouwen hoeren zijn.SBS6, 00.25-02.40u.

Informatief

Recht uit het hart. Serie waarin mensen vertellen over ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Vanavond met Marieke de Lange, die tot haar achtste een idyllische jeugd had. Toen overleed haar jongste zusje. Daarna voormalig topturnsters Simone Heitinga en Stasja Köhler. Ze bereikten de top dankzij de hardhandige methodes van een trainer die hen jarenlang vernederde, uitschold, bespuugde en afbeulde. Ned.2, 21.15-22.00u.

Drama

Rigoletto. Rechtstreeks vanaf de binnenplaats van het aartsbisschoppelijk paleis in Aix-en-Provence: Verdi’s opera in drie actes met libretto van Francesco Maria-Piave (naar Le Roi s’amuse van Victor Hugo), in een mise-en-scène van Robert Carsen. Uitvoerenden: het London Symphony Orchestra en het Estonian Philharmonic Chamber Choir o.l.v. Gianandrea Noseda. Met o.a. George Gagnidze (Rigoletto) en Irina Lungu (Gilda). Arte, 21.35-23.50u.