Tragikomische avonturen van een Vlaamse zuipfamilie

scene uit de film De helaasheid der dingen (2009) FOTO: Wild Bunch

De Helaasheid der Dingen (Felix Van Groeningen, 2009)Ned. 2, 23.15 – 01.00 uur

Gunther groeit midden jaren tachtig op met zijn vader en drie ooms bij zijn oma in Reetveerdegem, een klein Belgisch gehucht. Het is armoe troef: het geld wat er verdiend wordt, verdwijnt meteen in de kassa van de plaatselijke kroeg. Vader en drie ‘nonkels’ lusten graag een biertje en in liederlijke staat gaat er nogal wat mis. Met vrouwen hebben ze ook al weinig geluk. Gunthers moeder is ’m al snel gesmeerd, de drie broers zijn ook weinig fortuinlijk in de liefde.

Gunther haalt alleen maar slechte rapportcijfers, maar niemand bekommert zich hierom. Zijn toekomst is al uitgestippeld, hij wordt toch ook zo’n zuiplap als zij?

De fantastische verfilming van De Helaasheid der Dingen zit, net als de roman van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, vol ijzersterke scènes. Zoals het bezoek van de hele familie aan hun allochtone buren om er naar een concert van Roy Orbison op de televisie te kijken, de Guinness Book of Records-poging om zoveel mogelijk bier te drinken of de alcoholische Ronde van Frankrijk, waarbij de drank elke etappe rijkelijk vloeit. Elke zoveel kilometer verplicht een biertje, bergop een wodka. Een slopende wedstrijd.

Het is schateren om al die strapatsen van de familie Strobbe, maar langzaam kruipt er steeds meer tristesse in de film. Er is een grens aan zelfdestructie.

    • André Waardenburg