Snowden wil tijdelijk asiel in Rusland aanvragen

Foto AFP De ontmoeting tussen Snowden en de mensenrechtenorganisaties werd vanmiddag live gevolgd.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is van plan tijdelijk asiel aan te vragen in Rusland, om uiteindelijk naar Latijns-Amerika te gaan. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt tijdens een gesprek met diverse mensenrechtenorganisaties volgens het Russische persbureau Interfax.

Alleen op die manier is zijn veiligheid gewaarborgd, zo gaf hij als reden op. Een woordvoerder voegde hieraan toe dat het op dit moment onmogelijk is voor Snowden om veilig naar een van de Latijns-Amerikaanse landen te gaan die hem asiel hebben aangeboden.

Eerdere asielaanvraag Rusland weer ingetrokken

Snowden, die al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo verblijft, verzocht Rusland al eerder om politiek asiel. Omdat de Russische president Poetin daaraan de voorwaarde verbond dat de klokkenluider geen informatie meer zou mogen lekken over de Amerikaanse inlichtingendiensten, trok hij de aanvraag echter weer in. Snowden zou vrijdag hebben gezegd dat Poetins eis geen obstakel is, omdat hij niet van plan is de Verenigde Staten te schaden.

Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en NSA en lekte vorige maand onder meer geheime documenten over het spionageprogramma PRISM. De Russische hoofdstad was slechts bedoeld als tussenstop vanuit Hongkong, maar sindsdien heeft hij nog nergens onderdak kunnen vinden. Onder meer Bolivia en Venezuela hebben Snowden asiel aangeboden. Tot hij naar een van die landen kan reizen wil hij asiel in Rusland.

‘De VS voeren een onwetmatige campagne om mij tegen te werken’

Vanmiddag meldde Snowden in een brief dat hij diverse mensenrechtenorganisaties had uitgenodigd om hem te bezoeken in zijn huidige verblijfplaats, de transitzone van het vliegveld van Moskou, om de ‘volgende stap voorwaarts in zijn huidige situatie te bespreken. Hierbij waren Human Rights Watch, Amnesty International en Transparency International aanwezig. In deze brief schreef Snowden ook dat de Verenigde Staten momenteel actief campagne voeren om het verkrijgen van Asiel door Snowden te voorkomen, een onwetmatigheid volgens de klokkenluider.

    • Annemarie Coevert