Snowden: VS voeren campagne om toekenning asiel tegen te houden

De pers omringt een woordvoerder van het vliegveld in Moskou, waar Snowden nog altijd vastzit in de transitzone. Foto Reuters/Desmond Boylan

Edward Snowden stelt dat de Amerikaanse overheid momenteel campagne voert om te zorgen dat geen enkel land hem asiel verleent, zo blijkt uit een brief van de klokkenluider aan Human Rights Watch die op Facebook is verschenen.

Snowden bedankt in zijn brief de ‘dappere landen’ die hem asiel hebben aangeboden en daarmee hebben geweigerd “om aan hun principes te tornen onder druk van intimidatie”. Hij vervolgt zijn brief:

“Helaas zijn we gedurende de afgelopen weken getuige geweest van een onwetmatige campagne door de Amerikaanse autoriteiten die het mij onmogelijk proberen te maken om asiel te verkrijgen, een recht uit artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.”

Later vandaag ontmoeting met mensenrechtenorganisaties

In de brief meldt de klokkenluider verder dat hij diverse mensenrechtenorganisaties heeft uitgenodigd om hem te bezoeken in zijn huidige verblijfplaats, de transitzone van het vliegveld van Moskou, om de ‘volgende stap voorwaarts in zijn huidige situatie te bespreken. Hierbij zijn in ieder geval Human Rights Watch, Amnesty International en Transparency International aanwezig.

In een aparte e-mail aan persbureau Reuters bevestigt Snowden dat deze ontmoeting later vandaag plaatsvindt, maar niet toegankelijk is voor de pers. Op een later tijdstip zal hij de media informeren, aldus Reuters.

Venezuela wil Snowden graag ontvangen

Snowden heeft afgelopen maandag officieel asiel aangevraagd in Venezuela, en dat land wil hem graag ontvangen. De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, maandagavond: “Hij hoeft nu alleen nog maar te beslissen wanneer hij het vliegtuig neemt.”

Door het offensief vanuit de Verenigde Staten om te voorkomen dat Snowden in een ander land dan de VS terechtkomt is dat geen eenvoudige opgave. De dertigjarige klokkenluider zit sinds 23 juni vast in de Moskouse luchthaven nadat hij de schaal onthulde waarop de Amerikaanse inlichtingendienst mondiaal dataverkeer natrekt, en heeft sinds Amerika zijn paspoort ongeldig verklaarde geen reisdocument meer.

Ook een toestel en een vliegroute ontbreken nog. Weliswaar bood Cuba ondersteuning aan, en vliegt Aeroflot rechtstreeks op Havana, maar een veilige route lijkt bepaald nog niet voorhanden. De kans is groot dat bijvoorbeeld EU-landen hun luchtruim sluiten voor een toestel met Snowden aan boord.

    • Annemarie Coevert