Schuld Ruwaard van Putten ziekenhuis 42,5 miljoen euro

Foto ANP/Arie Kievit

De schuld van het eind vorige maand failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse bedraagt 42,5 miljoen euro. Dat blijkt vanochtend uit een voortgangsrapport van de curatoren. Eerder werd nog uitgegaan van een schuldenlast van rond de vijftien miljoen. Over de oorzaak van het faillissement kunnen de curatoren nog geen uitspraak doen, omdat het onderzoek daarnaar pas recent is gestart.

Op dit moment hebben de curatoren een schuld van ruim 42,5 miljoen euro geïnventariseerd. Dat is inclusief een lening van 27 miljoen euro waarvoor het Waarborgfonds voor de Zorg garant staat. Toen het ziekenhuis failliet werd verklaard, had het onder meer nog een schuld van ruim 7,6 miljoen euro bij huisbankier ING openstaan, volgens cijfers van de bank. Alle claims die bij de curatoren zijn ingediend worden nog bekeken.

Voor delen van de failliete boedel is zes miljoen euro betaald door de partij die het ziekenhuis overneemt, een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De voorlopige nieuwe naam van het ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum werd eind juni bekend.

Ziekenhuis leed sinds 2010 verlies

Uit het rapport blijkt verder dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2010 een verlies had van bijna een miljoen euro. Dit liep een jaar later op naar ruim vijf miljoen euro en de voorlopige cijfers voor 2012 worden geschat op zo’n vier miljoen euro verlies.

Het ziekenhuis vroeg op 24 juni zelf faillissement aan. Directe aanleiding daarvoor was dat het ziekenhuis niet in staat was de salarissen over juni te betalen. In december werd al duidelijk dat het ziekenhuis niet langer zelfstandig kon voortbestaan vanwege forse financiële tekorten.

Bij het faillissement werden de ruim achthonderd medewerkers van het failliete Ruwaard ontslagen. Een deel van hen raakt zijn baan kwijt, zei een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis eerder. Hoeveel medewerkers een baan krijgen in de doorstart van het ziekenhuis wordt op of kort na maandag bekend, valt in het rapport te lezen.

Het Ruwaard van Putten kwam in de problemen nadat het ziekenhuis in november onder verscherpt toezicht kwam te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vanwege problemen op de afdeling cardiologie. De sterftecijfers op die afdeling zouden een paar jaar geleden bijzonder hoog zijn geweest. Het toezicht werd eind mei opgeheven, omdat de patiëntveiligheid volgens de inspectie weer gewaarborgd was. (Novum)