Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Schieten als een vent

Van de Donk (l) en Martens contra de Duitse Kessle. Foto AP

En dan gaat het tóch nog mis. „Van voetbalster Sherida Spitse wordt wel eens gezegd dat ze schiet als een vent.”

En NOS-commentator Ronald van der Geer, die gisteren de eerste EK-wedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen tegen regerend Europees kampioen Duitsland mocht verslaan, had het zich nog zo voorgenomen.

Geen. Seksistische. Opmerkingen.

De voetbalvrouwen zijn namelijk helemaal klaar met de inferieure behandeling die ze krijgen van de Nederlandse media. Manon Melis, spits van het Nederlands team, wond er woensdag in deze krant geen doekjes om: „Als Johan Derksen weer eens roept dat het niets is, denk ik: ‘Lul maar raak man, jij zit ook maar een beetje dik te zijn in je stoel.’ Net of hij zelf zo’n geweldige voetballer was.”

Dat de NOS alle EK-wedstrijden van Nederland dit jaar live uitzendt moest helpen bij het eindelijk echt serieus nemen van de sport. Geen betrokkene liet de afgelopen tijd onvermeld wat een mijlpaal dat was. Nu kon eindelijk iedereen zien dat Nederlandse vrouwen er heus wel wat van kunnen. In de wedstrijd zelf, die qua uitslag (0-0) wat tegenviel, wisten ze zich goed staande te houden.

De NOS deed ook zijn best. De zonnebankoranje Jack van Gelder had zijn eerste klus van het jaar te pakken. Hij stelde de vragen aan studiogast en voormalig voetbalster Sarina Wiegman zoals hij die ook aan Bert van Marwijk zou hebben gesteld. Toen Wiegman begon over een „topsportklimaat” en dat het Nederlands elftal zich „goed had doorontwikkeld” wist ik het zeker: zoveel verschilt mannen- en vrouwenvoetbal niet van elkaar.

Dat het hard werken blijft, bleek een paar zenders verder. Hart van Nederland (SBS6) deed nu precies zoals het niet moet. Het programma ging langs bij een voetbalvereniging met zowel meisjes- als jongenselftallen met de insteek: kunnen meisjes voetballen? Dan krijg je dit soort vragen, aan de jongens: „Is er wel eens een meisje dat beter is dan jij?”

Is het nou eigenlijk vrouwenvoetbal, of damesvoetbal? De termen werden gisteren continu door elkaar gehaald. De UEFA heeft het over ‘Women’s EURO 2013’, terwijl het laatste mannentoernooi gewoon EURO 2012 heette. Ja, zo wordt het natuurlijk nooit wat met de gelijkwaardigheid.

Nextredacteur Stijn Bronzwaer verving deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Stijn Bronzwaer