Populaire apps, nu gratis

Apple heeft woensdag vijf kaarsjes uitgeblazen voor het eerste jubileum van de App Store. De meest tijdloze en indrukwekkende apps die nog nooit eerder hun prijskaartje verloren, worden nu ‘voor onbepaalde tijd’ gratis aangeboden.

Tussen het aanbod vind je apps als avonturenspel Infinity Blade II, dagboek-app Day One en Traktor DJ, een app om plaatjes te draaien.

‘Five years of the App Store’ is onderverdeeld in drie tabs: de eerste biedt een overzicht van gratis tijdelijke apps, en de tweede plaatst gratis tijdelijke games in de kijker. Hoelang deze apps gratis blijven in de applicatiewinkel is nog niet duidelijk.

Maar liefhebbers van Apple kunnen niet alleen gelukzalig terugblikken op de verzameling van apps en games die de laatste vijf jaar baanbrekend waren. Een derde tab binnen het ‘Uitgelicht’ gedeelte heeft de belangrijkste en opvallendste momenten in de geschiedenis van de App Store gebundeld, zogenaamde mijlpalen. En het waren vijf bijzonder vruchtbare jaren voor de App Store: telde de applicatiewinkel nog 500 apps bij de lancering in 2008, nu zijn het er meer dan 900.000. Maar ook andere belangrijke momenten in de geschiedenis van de App Store passeren de revue. Kort na de lancering kende de App Store al zijn eerste miljoenensucces: Super Monkey Ball van Sega was een maand na de release al 300.000 keer gedownload, en bracht meer dan drie miljoen dollar op. Ook de release van de eerste Real Racing wordt als een mijlpaal gezien, en hetzelfde geldt voor het bereiken van verschillende drempels in downloads.

Wat te downloaden nu het nog kan? Drie tips uit het aanbod gratis apps:

Traktor DJ (€17,99) Je hoeft niet meer te investeren in dure draaitafels. Met enig fingerspitzengefühl is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om je favoriete mp3’tjes te bewerken. Door met twee vingers op het scherm van je iPad te tappen maak je eigen loops.

Infinity Blade II

(€5,99) Gelauwerd om haar hoogstaande grafische prestaties en uitgebreide spelmogelijkheden. In een notendop: gigantische tegenstanders uitdagen, ze pareren en genadeloos in de pan hakken.

Day One

(€4,49) Het dagboek met slotje is echt verleden tijd: dagelijkse gebeurtenissen en gedachten in je leven vertrouw je toe aan Day One. Met tekst, foto’s, stickers en kreten.

    • Jochen Veys