Oude top SNS mag bonus houden

Minister Dijsselbloem onderzocht met SNS Reaal de terugvordering van bonussen bij de bank, maar dat bleek juridisch niet haalbaar Foto EPA/ Tiago Petinga

De SNS-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de aankoop van de verliesgevende vastgoedportefeuille van de bank hoeven hun bonussen niet in te leveren. Juristen van SNS Reaal en minister Dijsselbloem van Financiën zijn tot de conclusie gekomen dat het terugvorderen juridisch niet haalbaar is. Dat meldt de NOS.

In een brief aan de Tweede Kamer (pdf) schrijft Dijsselbloem dat de bonussen zijn uitgekeerd voor het behalen van “algemene en strategische doelstellingen” en dus niet specifiek voor de aankoop in 2006 van de vastgoedpoot van de bank. Volgens hem zorgt dit ervoor dat een terugbetaling “zeer weinig kans” maakt.

Bestuurders verantwoordelijk voor aankoop overtraden geen regels

Volgens de juristen van SNS en het ministerie van Financiën is het daarnaast niet verstandig de bestuurders die verantwoordelijk waren voor de aankoop van het vastgoedbedrijf aansprakelijk te stellen. Volgens Dijsselbloem hebben ze bij de aankoop geen regels overtreden en hebben ze voldoende gedaan om te onderzoeken of de aankoop verstandig was.

Dijsselbloem zegt dat het wel een ander verhaal is of de bestuurders in kwestie de vastgoedportefeuille vervolgens wel goed beheerd hebben. Daar loopt nog onderzoek naar:

“Bovenstaande conclusie neemt niet weg dat er zaken zijn bij SNS Reaal die hebben geleid tot de nationalisatie van de onderneming.”

2 miljard verlies op vastgoedportefeuille

SNS boekte in het eerste kwartaal van dit jaar 1,6 miljard euro verlies door een afboeking van 2 miljard euro op de vastgoedportefeuille. De bank en verzekeraar werd op 1 februari 2013 genationaliseerd. Met een bedrag van 3,7 miljard euro heeft de Staat de bank gered van de ondergang.

Samsom opperde ‘claw back’-regeling

Eerder dit jaar zei Dijsselbloem al dat de kans klein was dat de oude SNS-top de bonussen nog moest terugbetalen. “Tot zijn spijt” leken hem de mogelijkheden daartoe zeer beperkt. Partijgenoot Diederik Samsom opperde een zogenoemde ‘claw back’-regeling om de “dikke” bonussen uit het verleden terug te vorderen.

    • Frank Huiskamp