Ook in hoger beroep vijf jaar cel en tbs geëist voor Facebookmoord

Foto Reuters / Robert Galbraith

Tegen de twee verdachten in de zogenoemde Facebookmoord is vrijdag in hoger beroep vijf jaar cel en tbs geëist. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem bekendgemaakt. Het is dezelfde strafeis als vorig jaar in eerste aanleg.

De inmiddels 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. hebben volgens het OM de moord op een meisje uitgelokt en medegepleegd. Polly en Wesley werden eerder veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Beide partijen gingen hiertegen in beroep.

OM: moord is uitgelokt, verdachten schuldig aan medeplegen

De twee verdachten brachten het meisje, de 15-jarige Winsie Hau, niet zelf om. Ze hadden een 14-jarige jongen daartoe aangezet. Volgens het OM was sprake van uitlokking, zei de advocaat-generaal vanmiddag:

“Het wilsbesluit van de 14-jarige jongen om het slachtoffer te doden, is bij hem alleen ontstaan omdat verdachten hem hiertoe hebben aangezet.”

Volgens het OM is ook sprake van medeplegen, aldus de advocaat-generaal:

“Gelet op de gedragingen van verdachten kan naar mijn oordeel tot de conclusie worden gekomen dat sprake is van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de twee verdachten en de dader en is dus ook sprake van medeplegen. Verdachten hebben de moord niet alleen uitgelokt maar ook samen met de 14-jarige jongen gedurende langere tijd doelbewust gepland en voorbereid.”

Winsie Hau doodgestoken vanwege roddelen op Facebook

Winsie Hau werd in januari vorig jaar omgebracht. Ze werd in de deuropening van haar huis in Arnhem neergestoken, in opdracht van Polly en Wesley. Winsie, die vroeger bevriend was met Polly, zou op Facebook over haar hebben geroddeld. Winsie overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte gewond bij de steekpartij.

Hoewel Polly en Wesley ten tijde van de moord minderjarig waren heeft justitie besloten ze toch op basis van het volwassenenstrafrecht te vervolgen, gezien ‘de ernst van het feit en de uitzonderlijke omstandigheden waaronder het feit is gepleegd’. De rechtbank ging daar niet in mee. De dader werd vorig jaar al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. Hij treedt als getuige op in het hoger beroep tegen Polly en Wesley.

De zaak gaat in augustus verder met de pleidooien. Wanneer het hof in Arnhem uitspraak doet is nog niet bekend.

(Novum)