‘Ontwikkelingsgeld mag binnenkort ook naar militaire missies gaan’

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer in april van dit jaar Foto ANP/ Martijn Beekman

Ontwikkelingsgeld mag binnenkort ook worden ingezet om militaire missies en soldaten van te betalen. Vanaf volgend jaar wordt er jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de begroting van PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen voor onder meer vredesmissies en anti-piraterijoperaties in Afrika. Dat schrijft de Volkskrant vandaag, die een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer in haar bezit heeft.

Het zou daarnaast gaan om missies zoals de ISAF-missie in Afghanistan en ‘internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding’, zo staat in de brief. Het plan wordt naar verwachting van de krant later vandaag voorgelegd aan de Ministerraad. Een week geleden zou het plan echter al zijn afgestemd tussen Ploumen, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

In het regeerakkoord van afgelopen jaar stond al dat Ploumens afdeling het zogeheten ‘Budget Internationale Veiligheid’ (BIV) gaat beheren. Waar het geld heen zou gaan, was nog onderwerp van discussie. De VVD vindt dat het geld gebruikt kan worden voor vredesmissies en de inzet van Patriot-raketten in Turkije. De PvdA gaf de voorkeur tot nu toe aan ‘ontwikkelingsrelevantie’.

Geld moet bevolking beschermen en crises voorkomen

De krant schrijft verder dat in de brief staat dat het geld bedoeld is voor de ‘bescherming van de burgerbevolking’, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit. Dat vereist ‘de inzet van zowel civiele als militaire capaciteiten’, schrijft het kabinet in de brief.

Ook mogelijke vredesmissies in Afrika zouden uit het budget betaald kunnen worden. Momenteel bekijkt het kabinet de ‘mogelijkheid en wenselijkheid’ van een bijdrage aan de VN-missie in Mali.