Obama en Poetin bellen later vandaag over Snowden

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vandaag. Foto AP / Susan Walsh

Obama spreekt later vandaag nog met de Russische president Poetin over de zaak-Snowden, nadat de Amerikaanse klokkenluider eerder vandaag tijdelijk asiel aanvroeg in Rusland.

Dat zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie. Volgens Carney staat het telefoontje al enkele dagen bij beide mannen in de agenda. Hij zei verder dat Obama met verschillende landen in contact is geweest en heeft benadrukt dat de VS Snowden - die is aangeklaagd voor spionage en diefstal - graag willen hebben.

Snowden vloog op 23 juni van Hongkong naar Moskou. Sindsdien verblijft hij in de transitzone van het vliegveld, zoekende naar een land dat hem asiel wil verlenen. Eerder vandaag sprak hij met mensenrechtenorganisaties.

Het Witte Huis noemde het vanavond ‘teleurstellend’ dat Rusland die bijeenkomst faciliteerde. En mocht Rusland ingaan op de asielaanvraag van Snowden, dan zou dat volgens de VS ‘zorgen baren’ over de relatie tussen de twee landen.

Mensenrechtenchef VN: recht op asiel aanvragen respecteren

Ondertussen liet de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Navi Pillay, voor het eerst van zich horen in de Snowden-kwestie. Ze zei dat mensen er zeker van moeten kunnen zijn dat ze niet worden afgetapt en riep alle landen op het recht om asiel te zoeken te respecteren.

“Hoewel zorgen over de nationale veiligheid en criminele activiteiten in uitzonderlijke en specifieke gevallen kunnen rechtvaardigen dat er spionageprogramma’s worden ingezet, lopen we zonder adequate bescherming van onze privacy juist het risico dat mensenrechten en fundamentele vrijheden in het gedrang komen.”

    • Peter Zantingh