Nominaties voor PEN-prijzen bekendgemaakt

PEN America, de Amerikaanse schrijversbelangenorganisatie, heeft de nominaties en juryleden bekendgemaakt voor de PEN Literary Awards. De PEN-prijzen zijn prestigieus en met een totaal prijzengeld van 150.000 dollar (115.000 euro) hoog gedoteerd, maar ook nogal talrijk. Liefst zestien prijzen zullen er (volgende maand) worden uitgereikt, waaronder prijzen voor biografieën, beste debuten, essays en sportboeken. Een

PEN America, de Amerikaanse schrijversbelangenorganisatie, heeft de nominaties en juryleden bekendgemaakt voor de PEN Literary Awards.

De PEN-prijzen zijn prestigieus en met een totaal prijzengeld van 150.000 dollar (115.000 euro) hoog gedoteerd, maar ook nogal talrijk. Liefst zestien prijzen zullen er (volgende maand) worden uitgereikt, waaronder prijzen voor biografieën, beste debuten, essays en sportboeken.

Een van de belangrijkste prijzen is de PEN/Robert W. Bingham Prize ter waarde van 25.000 dollar, waarmee het beste debuut van 2012 zal worden bekroond. De shortlist hiervan bestaat uit A Land More Kind Than Home van Wiley Cash, A Naked Singularity van Sergio de la Pava, My Only Wife van Jac Jemc, Happiness Is a Chemical in the Brain van Lucia Perillo en Battleborn van Claire Vaye Watkins.

Voor de PEN/Jacqueline Bograd Weld Award, de prijs voor de beste biografie van het afgelopen jaar, komen in aanmerking: James Joyce (over de Ierse modernist) van Gordon Bowker, All We Know (over drie ietwat vergeten dames uit de tijd van modernisme) van Lisa Cohen, A Difficult Woman (over schrijfster Lillian Hellman) van Alice Kessler-Harris, The Lives of Margaret Fuller (over een negentiende-eeuwse activiste) van John Matteson en The Black Count (over Alex Dumas) van Tom Reiss.

Een lijst met alle genomineerden vindt u hier.