Nog geen wapens VS voor rebellen in Syrië

Een rebel van het Vrije Syrische leger in een huis in Aleppo. Het front loopt dwars door de stad. Foto Reuters

Syrische rebellen en oppositieleden klagen dat Congresleden Amerikaanse wapenleveranties aan gematigde opstandelingengroepen tegen president Assads regime tegenhouden. In antwoord op gemelde chemische wapenaanvallen door het regime kondigde Washington een maand geleden aan de Opperste militaire raad van het Vrije Syrische Leger wapens te gaan leveren.

Maar Congresleden blokkeren het plan uit angst dat de wapens terechtkomen bij extremistische groepen, aldus Amerikaanse veiligheidsbronnen. Het Vrije Syrische Leger verklaarde gisteren de nodige maatregelen te hebben genomen om te verzekeren dat de wapens niet bij extremisten terechtkomen.

Ook Britse en Franse plannen om de Militaire raad wapens te leveren zijn niet verwezenlijkt. Het Britse Lagerhuis nam gisteren een motie aan die eist dat de regering eerst goedkeuring vraagt voor zij daartoe overgaat. Regeringsbronnen zeiden dat dit op een veto neerkomt.

De gemelde moord door strijders van een met Al-Qaeda verbonden groep op een leider van het Vrije Syrische Leger onderstreept de problematische situatie onder de rebellen. Volgens een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger is het slachtoffer Kamal Hamami, een lid van de Opperste militaire raad. Hij zou zijn vermoord tijdens overleg met de extremistische Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS). De extremisten hadden de wooordvoerder meegedeeld dat hun groep alle leden van de militaire raad gaat vermoorden.

In Libanon groeit onder burgers verzet tegen de toestroom van vluchtelingen uit Syrië. Volgens een peiling onder 900 Libanezen vindt 90 procent dat vluchtelingen geen vrije toegang tot het land zouden moeten hebben. Libanon, waar nu een miljoen Syriërs leven naast 4 miljoen Libanezen, is het enige buurland dat nog geen restricties aan de grens heeft ingevoerd. (Reuters, AP, AFP)