Nieuwe aanhoudingen voor examendiefstal

De gymzaal van de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse politie heeft de afgelopen dagen opnieuw twee aanhoudingen verricht in verband met de examendiefstal op Ibn Ghaldoun. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag bekendgemaakt.

Een 18-jarige man uit Zoetermeer werd woensdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal. Een 17-jarige jongen uit Rotterdam is gearresteerd op verdenking van heling. De Rotterdammer is geen leerling van de school, maar wordt ervan verdacht de gestolen examens verder te hebben verspreid.

De man uit Zoetermeer is alweer vrijgelaten, de Rotterdamse jongen mag later vandaag naar huis, aldus het OM. Beiden blijven verdachte.

Het totaal aangehouden verdachten komt daarmee op 13. Daarvan zitten er nu nog twee vast: een 19-jarige vrouw, en een 19-jarige jongeman.

Vier dagen geleden werd een nieuwe aanhouding verricht met betrekking tot de examendiefstal. Een 20-jarige Rotterdammer werd toen aangehouden. Hij en de man uit Zoetermeer worden er beiden van verdacht direct bij de diefstal betrokken te zijn geweest.

51 mensen gehoord door OM

De politie Rotterdam heeft deze week 51 mensen ondervraagd die tijdens hun eindexamen gebruik zouden hebben gemaakt van een gestolen examen. Alle verhoorden zijn leerling op Ibn Ghaldoun, waar 27 examens werden ontvreemd. Het onderzoek naar de diefstal van examens startte eind mei nadat het VWO-examen Frans via internet uitlekte.

Het onderzoek naar de diefstal is volgens het OM bijna klaar. Het onderzoek naar de verspreiding en heling van de examens is echter nog in volle gang.

    • Judith Laanen