Next Trend

De crop top

Het blotebuiktruitje is het zoveelste item in een rij van typische jarennegentigtrends die een comeback aan het maken zijn (denk aan bomberjacks, ruiten, Dr. Martens, Nike Air Max). In de modegeschiedenis zie je het vaak gebeuren: na elk decennium wordt er tien jaar met schaamte en afschuw teruggekeken op de mode-uitingen, maar bij het krieken van weer een nieuw decennium is het trauma verwerkt en wordt het opeens retro. Zo kun je sinds het aanbreken van de jaren tien elk weekend wel naar een jaren negentig themafeestje, worden er tienduizenden Tumblr-pagina’s gevuld met nineties-nostalgie én is de mode van toen dus terug.

De ‘crop top’, zoals-ie in modetaal heet, was zo’n drie seizoenen geleden voor het eerst te zien op de catwalk bij grote namen als Balenciaga, Dolce & Gabbana en Louis Vuitton, waarna hij al gauw werd opgepikt door popsterren als Katy Perry en Rihanna. Die laatste gaf de trend nog een zetje door haar collectie voor modeketen River Island ermee vol te stoppen. Dit voorjaar ging de korte top definitief mainstream: de straten en vooral de clubs staan er momenteel vol mee.

De crop top gaat ook nog eens goed samen met de heersende obsessie voor gezondheid en sport (Superfoods! Hardlopen! Yoga!). Typ ‘#abs’ in op instagram en je krijgt 3,5 miljoen selfies van blokjesbuiken over je heen. En die fitte lichamen mogen gezien worden: ook minuscule broekjes en transparante bloesjes doen het deze zomer goed.

Goddank komen trends nooit in exact dezelfde verschijningsvorm terug. Nineties popsterren als Britney Spears, Sporty Spice en Aaliyah combineerden hun veredelde sportbeha’s destijds met laaghangende broeken, waardoor gerust dertig centimeter buik blootgesteld werd.

Deze keer gaat het er minder naakt aan toe en worden langere en vaak wijdvallende tops gecombineerd met hoge broeken en rokken die tot over de navel reiken, waardoor er slechts een paar centimeter ribbenkast te zien is. Precies dat stukje dat eigenlijk niet dik kán worden, waardoor ook minder afgetrainde buiken ermee wegkomen.

Nu maar hopen dat de buikversiering die met de vorige crop top hype gepaard ging (navelpiercings, Chinese tekens en dolfijnentatoeages op de onderbuik of een zonnetje rond de navel) ons deze keer bespaard blijft.

    • Nathalie Wouters