Mondelinge overeenkomst bereikt

Energieakkoord

Oude kolencentrales gaan dicht, er komen honderden miljoenen euro’s beschikbaar voor de isolatie van sociale huurwoningen, voor huiseigenaren komt voorlopig geen verplicht energielabel en er komen duizenden windmolens bij. Dat zijn enkele punten uit het nationale energieakkoord, zo meldden bronnen rond het overleg gisteren. Het officiële resultaat wordt naar verwachting vandaag bekend, na de laatste ministerraad voor het zomerreces. Het akkoord, dat onder leiding van de Sociaal-Economische Raad tot stand kwam, moet leiden tot 16 procent duurzame energie, minstens 15.000 banen en een stevige impuls voor de economie. Gisteravond werd mondelinge overeenstemming bereikt tussen werkgevers, werknemers, milieugroeperingen en de overheid. Eerder leek het akkoord vast te lopen omdat minister Kamp geen financiële ruimte kon vinden. Van Brussel moet Nederland vóór 2020 minimaal 14 procent duurzaam produceren. Lukt dat niet, dan volgt een boete. NRC