Minister Kamp wil BTW niet verlagen

Winkeliers

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) voelt er niets voor de btw-verhoging van 19 naar 21 procent ongedaan te maken. Dat meldt de NOS. Winkeliers riepen gisteren op tot het terugdraaien van de verhoging om de economie te stimuleren en het consumentenvertrouwen te herstellen. Detailhandel Nederland zegt dat de verhoging heeft geleid tot banenverlies en faillissementen omdat mensen minder kopen, en dat er daardoor ook minder belastinginkomsten zijn. De winkeliers willen dat de minister maatregelen neemt om de sector erbovenop te krijgen. Kamp benadrukt dat de overheid nog steeds meer uitgeeft dan er binnenkomt. Volgens de minister is het nu niet de tijd voor belastingverlaging. De verhoging van de btw is volgens hem gebruikt om de belasting op andere plekken te verlagen, bijvoorbeeld de inkomstenbelasting. De verhoging van de btw naar 21 procent in oktober vorig jaar leidde tot een inflatie van 2,9 procent, de hoogste in vier jaar tijd. NRC