Minder groei deert China niet

De Chinese economie koelt sneller af dan verwacht en de autoriteiten lijken daar niet van in paniek te raken en zelfs genoegen mee te nemen. De nieuwe Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, zei gisteren in Washington dat een beperkte groei van de Chinese economie van 6,5 tot 7 procent „geen groot probleem’ zal opleveren. De regering heeft geen plannen om de groei te stimuleren met maatregelen die de overheidsschulden vergroten, zei hij.

Lou, die in de VS deelneemt aan de halfjaarlijkse Amerikaans-Chinese Strategische Dialoog, leek af te wijken van de officiële lijn, die voorschrijft dat de groei in 2013 op 7,5 procent moet uitkomen.

Tim Conden van ING in Singapore legt de uitspraak van Lou Jiwei uit als een forse bijstelling van dat officiële groeicijfer. „6,5 procent is dus de nieuwe lijn in het zand”, aldus de ING-man, die daarmee de toon zette van de reacties op de Aziatische beurzen. Die reageerden geschrokken op de ontnuchterende uitspraken van Lou.

In meerderheid denken de experts van de Wereldbank, het IMF en de zakenbanken dat China in de komende zes maanden zal ontdekken dat de tijden voorbij zijn dat „de trein op hoge snelheid voortdenderde zonder dat de machinisten veel werk hadden”, zoals Andy Rothman van CLSA Sinology het verwoordde. Naar verwachting zal de export dan verder inzakken en de import dalen.

Hoofdoorzaken van de afnemende groei zijn de dalende export naar de VS en Europa, dalende import, de opwaardering van de Chinese munt, oplopende arbeidskosten, overcapaciteit en handelspolitieke fricties.

De Chinese regering voert ook een herstructureringsprogramma voor de economie en de financiële sector door die de groei vertraagt. Bedrijven in moeilijkheden worden niet meer automatisch gesteund.