Liselore Frowijn wint de Frans Molenaar Coutureprijs

Woensdag werd voor de achttiende keer de Frans Molenaar Coutureprijs uitgereikt. De couturier looft de prijs – 10.000 euro uit eigen zak – jaarlijks uit om jonge ontwerpers met couturetalent een duwtje in de rug te geven. Want, zegt Molenaar, “zelf had ik mijn bedrijf nooit kunnen beginnen zonder Eijmert en Jopie Teekens, een slagersechtpaar dat mij als 20-jarige ontwerper in de Margriet had ziet staan, en financiële steun aanbood.” Eerder werd de prijs al gewonnen door Percy Irausquin, Marcha Hüskes en Hyun Yeu.

De achttiende editie vond plaats in zijn eigen salon in Amsterdam-Zuid. Dat was krap, maar daardoor wel intiem. Vaste prik is dat de show ieder jaar geopend wordt door de winnaar van de vorige editie. Peet Dullaert in dit geval, die inmiddels vier internationale verkooppunten heeft en zijn collecties toont in een showroom tijdens de Parijse modeweek. Hij showde strak gesneden, chique broekpakken en met de hand gemaakte cocktailjurken die hij voor privéklanten ontwierp.

De zeskoppige vakjury, bestaande uit kunstcriticus Jhim Lamoree, fotograaf en stylist Ruud van der Peijl, modejournalist Milou van Rossum, modelector José Theunissen, stylist en fotograaf Lous Geerlings en Vogue-redacteur Fiona Hering, koos dit jaar meer genomineerden dan ooit: zeven ontwerpers (waarvan er liefst zes aan het Arnhemse ArtEZ afstudeerden) mochten hun vier outfits tellende collecties tonen. Het werd een uitbundige show vol kleurrijke en gedecoreerde mode, waarbij mannen- en vrouwenkleding in elkaar overliepen en er opvallend veel sportieve invloeden te zien waren.

Het luidste applaus ging naar Joris Suk (26), die met zijn collectie de grenzen tussen mannen- en vrouwenmode wilde laten vervagen. Zijn mannelijke modellen liepen in roze jasjes vol borduursels, blotebuiktruitjes en bontjassen. Maar hij trok minstens zoveel aandacht met een operazangeres die haar gezang afwisselde met hysterisch gekrijs en een slacentrifuge als instrument gebruikte.

De jury riep uiteindelijk de vers aan ArtEZ afgestudeerde Liselore Frowijn tot winnaar uit. De pas 22-jarige ontwerpster presenteerde een collectie waarin ze sportkleding combineerde met couture, met als uitgangspunt de kleurrijke cut-outs van Henri Matisse. Dat resulteerde in stoere, wijdvallende jassen en capes die over hooggesloten, loeistrakke jumpsuits gedragen werden. Haar kleurrijke, sportieve stoffen beschilderde en borduurde ze met de hand. De jury noemde haar collectie “energiek, divers en echt couture” en vond dat elke outfit “helemaal klopte”.

Fotografie: Jeroen Snijders

    • Nathalie Wouters