Lieke kent geen angst voor Duitsers

In haar eerste EK-duel ooit – gelijkspel tegen de Duitsers – werd Lieke Martens verkozen tot beste speler op het veld. „Kansloos ben je nooit.”

De Duitse Nadine Kessler weet de Nederlandse middenveldster Daniëlle van de Donk te ontwijken. Foto AFP

Schuin voor zich ziet Lieke Martens ploeggenote Manon Melis een beetje balen na een gemiste kans in de allerlaatste minuut. Maar achter haar juichen aanvoerder Daphne Koster en Kirsten van de Ven. Een verrassend 0-0 gelijkspel in het openingsduel van het EK tegen wereldmacht Duitsland, en eigenlijk is Nederland nog de betere ploeg geweest ook. Juichen of balen? Dan klinkt het op deze bijzondere avond door de sfeervolle Växjö Arena: „Beste speelster van de wedstrijd: Lieke Martens, Nederland.” Zij dus, 20 jaar, debutant op een EK.

Schuchter loopt de benjamin van het Nederlands vrouwenteam na afloop in de catacomben de mixed zone in, om haar gevoelens te uiten voor de camera’s. „De tweede helft waren we veel aan de bal en hebben we heel wat kansen gecreëerd.” Balen dat er niet is gewonnen? „Maar we speelden wel tegen nummer twee van de wereld.” Toch blij dus. Zeker als ze even later de oorkonde krijgt die bij haar uitverkiezing hoort.

Natuurlijk is Duitsland zevenvoudig Europees kampioen, waarvan de laatste vijf keer op rij. De ervaren spelers van het Nederlands vrouwenteam worden ’s nachts nog wel eens gillend wakker bij de gedachte aan de 6-0 nederlaag in de aanloop naar het vorige EK in 2009. Of aan het 5-0 verlies in de laatste onderlinge confrontatie twee jaar geleden. „Daar was ik niet bij”, vertelde Martens in de aanloop naar het EK in Zweden. „Ik heb het alleen op tv gezien.”

Waarom bang zijn voor de Duitsers, die ondanks het gemis van zes geblesseerde speelsters onlangs nog met 4-2 wonnen van wereldkampioen Japan? „Kansloos ben je nooit”, sprak de jonge aanvalster van FCR Duisburg. „Ik speel in dezelfde competitie als die meiden.”

Ze zitten er lekker in, die twee schoten vlak na elkaar bij de warming-up. Heerlijke grasmat ook, fantastische ambiance, haar ouders tussen de 8.861 toeschouwers op de tribune. Maar wat geven die Duitse meiden vanaf het begin vol gas. Meeverdedigen, er zit niets anders op. Martens ziet hoe Koster onverzettelijk regeert achterin, hoe Van de Ven ijzersterk een duel wint op het middenveld en aanzet voor een rush. Daar is de voorzet, Melis mist net en zelf komt ze ook slechts een teentje te laat. Wel een goede kans.

Na een kwartier is alle schroom eraf. Martens krijgt de bal op links, even over de middenlijn en zet aan voor een dribbel zoals ooit de Deense broers Laudrup of nu Viktor Fischer van Ajax. Dan ineens van ver het schot, maar net uit de kruising getikt door de Duitse topkeeper Nadine Angerer. Haar mooiste actie van de wedstrijd, zou Martens na afloop zeggen. „Al had ik die bal er graag in zien gaan.” Zie haar brutaal een Duitse aantikken, ‘nuttige’ overtreding. Hoezo ontzag? Even later volgt weer een prachtige pass ‘over de hele’.

„Ik heb twee broers die voetbalden”, vertelde ze voor het EK. „We woonden achter het veld. Al jong ging ik met ze mee. Ik was best goed tussen de jongens, moest het hebben van mijn snelheid en techniek.” Martens begon op haar vijfde bij RKVV Montagnards in het Limburgse Nieuw-Bergen, ging dan naar het grotere Olympia ’18 in Boxmeer. Tot haar 17de speelde ze bij de jongens, daarna als ‘prof’ bij de vrouwen van Heerenveen, VVV, Standard Luik en nu Duisburg. „Ik kan rondkomen van het voetbal, maar ik woon nog bij mijn ouders.”

Leuk ‘freestyle’-filmpje op YouTube, waar ze haar techniek showt samen met balgoochelaar Guido van Moorselaar. „Die is echt goed, hij mocht ook optreden in de rust van de Europa League-finale tussen Chelsea en Benfica. Ik houd wel van die trucjes, al ben ik niet zo goed als hij.”

Meteen na rust zet Duitsland aan, maar Nederland komt met goed voetbal onder de druk uit. De Oranje Leeuwinnen worden baas op het veld, precies zoals bondscoach Roger Reijners en zijn team zo graag willen. „De middenlinie is van ons”, schreeuwt de oud-speler van MVV en Fortuna Sittard. Schitterende pass van Van de Ven op Melis, die alleen op de keeper af loopt maar faalt. Martens is met haar snelheid en techniek een plaag voor de Duitse defensie.

Omdat Duitsland een strafschop wegens hands wordt onthouden en Melis en Renée Segers in de slotseconden niet profiteren van een twee tegen één-situatie, eindigt het duel in een doelpuntloos gelijkspel. In het Nederlandse kamp waakt iedereen voor euforie. De komende tegenstanders Noorwegen (zondag) en IJsland (woensdag) hebben na hun 1-1 gelijkspel even veel punten.

Niets is nog gewonnen, weet ook Martens. Niets? Beste speelster van de wedstrijd. Tegen Duitsland, bij haar EK-debuut.

    • Maarten Scholten