‘Kosten in de zorg dalen door minder ziekenhuisbezoek’

Het aantal ziekenhuisbezoeken daalt, waardoor de omzet van ziekenhuis ook daalt. Dat drukt op de zorgkosten Foto ANP/ Lex van Lieshout

Een daling in de vraag naar zorg in ziekenhuizen en betere fraudebestrijding zorgen ervoor dat voor het eerst in jaren de kosten in de zorg afnemen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De krant maakte een rondgang langs deskundigen en marktpartijen. Verwacht wordt dat ziekenhuizen dit jaar gemiddeld vijf procent minder omzet boeken dan vorig jaar.

De Telegraaf schrijft dat een daling van zorg met vijf procent al een besparing van 1,6 miljard oplevert, gebaseerd op het totale bedrag, 33 miljard euro, dat vorig jaar omging in de zorgsector.

Sluiten poliklinieken, maar ook crisis oorzaak

De Landelijke Huisartsenvereniging noemt in de krant twee redenen waardoor het aantal ziekenhuisbezoeken daalt. Zo zijn veel poliklinieken gesloten, aldus voorzitter Steven van Eijck. Ook is volgens hem veel werk van ziekenhuizen overgenomen door bijvoorbeeld huisartsen.

Een derde oorzaak is de crisis, stelt directeur van het Westfriesgasthuis Hugo Keuzenkamp in de krant; mensen gaan volgens hem wat minder snel naar de dokter, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.