Kortkolom economie

Grote reorganisatie bij Microsoft

Amsterdam. In een poging aansluiting te vinden bij concurrenten Apple en Google, verandert het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft zijn interne structuur. Topman Steve Ballmer stuurde de 97.000 medewerkers donderdag een brief waarin hij uitlegt dat Microsoft straks geen aparte divisies meer heeft voor producten als Windows en Office. In plaats daarvan komt er één afdeling die hardware en webdiensten gaat ontwikkelen. Microsoft hoopt zo sneller marktaandeel te winnen in mobiele computers, nu de pc-markt blijft krimpen. (NRC)

ABN Amro weg uit Carïbische delen

Amsterdam. ABN Amro sluit eind dit jaar zijn laatste bank in de Caribische delen van Nederland, een vestiging van MeesPierson op Curaçao. Dat maakte de bank gisteren bekend. ABN vindt dat er te weinig groeimogelijkheden zijn. Er is een sociaal plan voor de 43 werknemers. De ruim 1100 spaarders van MeesPierson mogen verder bankieren bij een van de vestigingen van ABN in Europa en Azië. De bank wil in die gebieden investeren in particuliere financiële diensten. (NRC)

Rabo steekt 150 mln in energiefonds

Amsterdam. De Rabobank wil 150 miljoen euro investeren in het nieuwe energiefonds uit het Woonakkoord van het kabinet en oppositiepartijen. Dat heeft minister Blok (Wonen, VVD) vanochtend bekendgemaakt. Huiseigenaren kunnen leningen bij het fonds aanvragen om hun woning energiezuiniger te maken. Rente en aflossingen vloeien terug en daarvan kunnen nieuwe leningen worden verstrekt. Met hulp van andere banken en beleggers wil het kabinet, dat zelf 150 miljoen euro inlegt, het fonds uitbouwen tot 600 miljoen euro. (NRC)

Minder ruimte voor Heineken in Mexico

Amsterdam. Bierbrouwer Heineken moet in Mexico meer ruimte laten voor zijn concurrenten. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Mexicaanse kartelwaakhond. Grupo Modelo, van bierbrouwer AB Inbev, en Cuauhtémoc Moctezuma van Heineken beheersen de Mexicaanse biermarkt. Als Heineken en Grupo Modelo de afspraken met de Mexicaanse mededingingsautoriteit schenden kunnen zij boetes krijgen die maximaal 8 procent van hun jaarlijkse inkomsten in Mexico bedragen. (NRC)