Kortkolom buitenland

Karadzic opnieuw om genocide aangeklaagd

den haag. Het VN-Joegoslaviëtribunaal heeft de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic gisteren opnieuw aangeklaagd wegens genocide. In hoger beroep kwam het hof terug op Karadzic’ vrijspraak van genocide vorig jaar. Voorzittend rechter Theordor Meron zei dat bewijs suggereert dat Karadzic „genocidale bedoelingen” had toen hij tijdens een militaire operatie in 1992 Bosnische moslims en Kroaten verdreef uit hun dorpen. Het proces tegen de 68-jarige Karadzic begon in 2009. (AP)

Paus moderniseert wetgeving Vaticaan

Vaticaanstad. Seksueel geweld, prostitutie en het bezit van kinderporno kunnen worden bestraft met 12 jaar gevangenisstraf. Dat is een van de nieuwe wetten die paus Franciscus gisteren heeft ingevoerd. Het gaat om wetgeving die gericht is op geestelijken en leken die werken bij het Vaticaan. De meeste wetgeving in het stadstaatje is verouderd. Franciscus heeft in zijn eerste aanpassing van het juridische systeem – in een reactie op schandalen over kindermisbruik door priesters – vooral de Verklaring voor de rechten van het kind van de VN willen omzetten in wetgeving. (AP)

Irak: sinds april 2.600 doden door geweld

bagdad. Bij een serie aanvallen en aanslagen zijn gisteren in Irak zeker 44 mensen om het leven gekomen. Een van de bloedigste incidenten was een bomaanslag gevolgd door een zelfmoordaanslag op een shi’itische rouwbijeenkomst in Muqdadiya, 80 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad. Daarbij vielen elf doden. Elders waren vooral politiemannen doelwit. Een golf van geweld heeft meer dan 2.600 mensen het leven gekost sinds begin april. Sunnitische extremisten plegen het leeuwendeel van de aanslagen, maar steeds vaker nemen shi’itische milities sunnieten onder vuur. (AP, Reuters)

Celstraffen in Birma na sektarisch geweld

Rangoon. In Birma zijn gisteren 25 boeddhisten veroordeeld tot celstraffen voor de moord en mishandeling van moslims tijdens rellen dit voorjaar in de plaats Meikhtila. De boeddhisten hadden het onder meer gemunt op een islamitische school. Bij de rellen kwamen in totaal 43 mensen om het leven, overwegend moslims. Alleen al in de school vielen 36 doden. Een van de boeddhistische daders kreeg vijftien jaar celstraf, een moslim daags tevoren echter levenslang voor het doden van één boeddhist. (AP, AFP)

Gratie voor leider oppositie Cambodja

Phnom Penh. De Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy heeft gratie gekregen, waardoor hij in beginsel uit ballingschap in Parijs kan terugkeren naar Cambodja. Mogelijk kan hij zelfs nog meedoen aan de parlementsverkiezingen van 28 juli. Rainsy nam in 2009 de wijk naar Frankrijk nadat hij tot elf jaar cel was veroordeeld in een proces dat volgens de meeste waarnemers politiek was gemotiveerd. Het gratieverzoek voor Rainsy bij de koning was ingediend door zijn rivaal premier Hun Sen, al sinds 1985 de sterke man in Cambodja. (AP, AFP)