kort

Aandeelhouders

Onderzoek naar vergoeding SNS Reaal

Amsterdam. - Experts moeten onderzoeken of beleggers en aandeelhouders die bij de nationalisatie van SNS Reaal hun aandelen kwijtraakten recht hebben op een vergoeding. Tot dat oordeel kwam de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren. Toen SNS in februari werd genationaliseerd, kregen aandeelhouders niets. Investeerders verloren in totaal zo’n 240 miljoen euro aandeelhouderswaarde en voor 1,7 miljard euro aan achtergestelde obligaties. Ook werd ruim 220 miljoen aan achtergestelde leningen onteigend. NRC

Patentdichtheid

Eindhoven is de meest innovatieve stad

Amsterdam. - Volgens zakenblad Forbes is Eindhoven de meest innovatieve stad ter wereld. Eindhoven heeft namelijk de hoogste ‘patentdichtheid’ ter wereld: 22,6 patenten per 10.000 inwoners. Forbes maakt voor de lijst gebruik van cijfers uit het recente rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) over patenten. Eindhoven heeft een flinke voorsprong op andere steden: nummer twee op de lijst – San Diego – heeft 8,9 patenten per 10.000 inwoners. Nummer drie – San Francisco – 7,57. NRC

Onderzoek

Ook light-drankjes maken dik

Amsterdam. - Ook van kunstmatig gezoete frisdranken waar geen calorieën in zitten, kunnen mensen dikker worden. En ze vergroten de kans op diabetes type 2 en ontregeling van hun energiehuishouding. Dat schrijft hersen- en gedragonderzoeker Susan Swithers in een artikel dat deze week gepubliceerd werd in het tijdschrift Trends in Endocrinology and Metabolism. Swithers, hoogleraar aan de psychologiefaculteit van de Amerikaanse Purdue University, onderzoekt hoe mensen en proefdieren hun eetgedrag en gewicht controleren. Ze veronderstelt dat light-drankjes de koppeling tussen zoet en ‘nu is er genoeg energie binnen’ verstoren. Een onderzoek dat ze deed bij ratten en recent hersenscan-onderzoek laten zien dat het zo werkt. Daarnaast toont een tiental onderzoeken waarin mensen bijhouden wat ze eten dat mensen vaak dikker worden en in ieder geval niet afvallen door light-drankjes. NRC