kort

Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic appears in the courtroom for his appeal judgement at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands, on July 11 2013. AFP PHOTO/ POOL/MICHAEL KOOREN AFP

Prijsafspraken

Apple dreef de prijs van e-books op

Amsterdam. - Apple heeft samengespannen met vijf Amerikaanse uitgeverijen in een poging de prijzen van e-books kunstmatig te verhogen. Dat heeft een rechtbank in de staat New York woensdag geoordeeld. Een tweede proces moet uitwijzen of Apple een schadevergoeding moet betalen. De uitgevers, onder meer Penguin Group, HarperCollins en Simon & Schuster, hebben al een schikking getroffen. De prijsafspraken werden gemaakt toen Apple begin 2010 de markt voor elektronische boeken betrad. Apple gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep, liet een woordvoerder weten. Novum

Karadzic

Tribunaal draait vrijspraak terug

Amsterdam. - De Kamer van Beroep van het Joegoslaviëtribunaal heeft een aanklacht wegens genocide tegen Radovan Karadzic hersteld. De voormalige Bosnisch-Servische leider werd vorig jaar juni op één punt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar de aanklagers gingen tegen die beslissing in beroep. De rechters van het tribunaal lieten vorig jaar weten dat er onvoldoende bewijs was dat een Servische campagne van moorden en deportaties in 1992 neerkwam op genocide. De aanklagers vroegen beroep aan op grond van ‘juridische en feitelijke onjuistheden’. Rechter Theodor Meron zei gisteren dat de beroepskamer van mening is dat het beschikbare bewijsmateriaal ‘kan aantonen dat Karadzic genocidale intenties had’. Novum

Utrecht

Gemeente houdt vast aan sluiting prostitutieramen

Amsterdam. - De gemeente Utrecht heeft de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad ingetrokken. De exploitant was in beroep gegaan tegen de voorgenomen sluiting, maar het college blijft bij zijn besluit. Dit op basis van informatie van de politie, die aanwijzingen heeft voor mensenhandel, slecht toezicht en verstoring van de openbare orde. Eerder trok de gemeente de vergunningen van vier andere exploitanten van prostitutieboten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat al in. NRC