Knap mee van voren

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/66583736[/strava]

Commentaar bij zijn Strava-gegevens zat er vandaag even niet in.

Wat op papier een saaie etappe leek te worden volgens het bekende recept, een ontsnapping, het later jagende peloton dat de vluchters vlak voor de finish opslokt en de sprinttreintjes die de krachtpatsers lanceren voor de ultieme jump werd een een spectaculaire rit met een gedoodverfde winnaar. Laurens ten Dam en Bauke Mollema zaten alert van voren en wisten telkens de jump naar het vertrekkende groepje renners te maken. De gemiddelde snelheid van 47 km per uur geeft al weg hoe hard het is gegaan.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (hij begon dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema, maar mag nu voor zijn eigen klassement gaan), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

    • een onzer redacteuren