Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Kijk terug: Malala spreekt de VN toe op haar zestiende verjaardag

Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai sprak vandaag de Verenigde Naties toe.
Het Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai sprak vandaag de Verenigde Naties toe. Foto Reuters / Brendan McDermid

De Pakistaanse activiste Malala Yousoufzai viert vandaag haar zestiende verjaardag, en dat doet ze met een toespraak voor 500 jonge leiders binnen de Verenigde Naties. 12 juli is door de VN voor de gelegenheid uitgeroepen tot ‘Malala-dag’, een eerbetoon aan de voorvechtster van onderwijs voor meisjes.

Yousufzai riep in haar speech wereldleiders op te zorgen voor vrede en onderwijs voor alle kinderen:

“Onze woorden kunnen de hele wereld veranderen omdat we allemaal samen werken voor één doel: onderwijs. Boeken en pennen zijn onze machtigste wapens. Onderwijs is de enige oplossing. Onderwijs eerst!”

Bekijk hier de laatste tien minuten van Yousouszai’s speech terug:

Malala, die zich in Pakistan sterk maakte voor onderwijs voor meisjes, werd tijdens een aanval van de Talibaan in oktober door haar hoofd geschoten. Ze werd hierop naar Groot-Brittannië overgebracht voor behandeling. De Talibaan zeiden het op haar te hebben gemunt omdat ze ‘westerse denkbeelden’ uitdraagt.

In februari werd Malala uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens haar artsen herstelt ze voorspoedig en sinds maart gaat ze naar de Edgbaston High School for Girls in Birmingham. In een verklaring zei Malala blij te zijn om weer naar school te gaan en dat ze wil “dat alle meisjes deze fundamentele keuze hebben”, iets wat ze ook al zei in haar eerste videoboodschap.