Kenners geloven niet dat dier hier is neergelegd

Dode wolf

Even leek het allemaal één grote grap gisteravond. Medewerkers van jagersorganisatie Faunabeheer Flevoland zeiden tegen een plaatselijke nieuwssite dat de wolf die bij Luttelgeest werd gevonden daar waarschijnlijk is neergelegd. Meegenomen uit Oost-Europa door arbeidsmigranten die in de Noordoostpolder werken. Want waarom had niemand zich gemeld na de aanrijding met het dier? En waarom zijn er niet meer van gezien, wolven leven toch in roedels? En die bever in de maag was ook vreemd. Die zijn er in Luttelgeest niet. Een paar jaar geleden hadden grapjassen ook al een dode zeehond in de polder neergelegd. Het duurde niet lang voordat de mogelijke grap rondging op Twitter en nieuwssites. Maar wolvenkenners zijn niet onder de indruk van de argumenten. Leo Linnartz, van ARK Natuurontwikkeling en platform Wolven in Nederland, wijst erop dat jonge wolven juist wel alleen leven, op zoek naar een partner en territorium. „Ze vestigen zich soms op duizenden kilometers van hun geboorteplek.” En die bever is volgens Linnartz ook te verklaren. „Een wolf legt in één nacht wel 70 kilometer af. Er zijn genoeg gebieden in de wijde omtrek van Luttelgeest, zoals het Hunzedal, met snel groeiende beverpopulaties.” Collega Twan Teunissen (Wolven in Nederland) en roofdierdeskundige Jaap Mulder wijzen erop dat vaker grote dieren als reeën, zwijnen en dassen langs de weg worden gevonden, zonder dat iemand zich meldt. Kortom, het is nog te vroeg om wolf-gate af te doen als de zomer-hoax van 2013. nrc