Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kabinet akkoord met pensioenvoorstellen Klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet is vandaag, op de laatste dag voor het zomerreces, akkoord gegaan met de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Dat meldt de NOS. Klijnsma voorziet een nieuw systeem waarin de pensioenfondsen op twee manieren kunnen werken: met een laag risico en een voorspelbaar pensioenbedrag, of door meer risico te nemen met kans op een hoger bedrag. Sowieso moeten ze minimaal meegaan met de inflatie.

Volgens de staatssecretaris ligt de bal nu bij de pensioenfondsen, die de plannen voorgelegd krijgen.

“Het is nu aan de pensioenfondsen om te beoordelen hoe ze aankijken tegen de hele situatie.”

Volgens de nieuwe regels wordt de premie die werknemers en werkgevers voor het pensioen betalen op een nieuwe manier berekend. Daarbij wordt de actuele rente gehanteerd en geen zogenoemde vaste rekenrente. In de praktijk betekent dit volgens veel fondsen dat de premie voor werknemers en werkgevers omhoog gaat. Ook de overheid moet, als werkgever, volgens berekeningen van de sector “honderden miljoenen euro’s” meer betalen.

Afgelopen vrijdag zouden de pensioenvoorstellen worden besproken in het kabinet, maar een besluit werd onverwachts uitgesteld. Premier Rutte zei tijdens zijn persconferentie dat het logisch is “dat over een complex onderwerp als pensioenen nog langer wordt gesproken”. Daarom kwamen ze vandaag opnieuw ter sprake tijdens de ministerraad.

Eergisteren schreef NRC Handelsblad dat het kabinet rekening moet houden met een belastingtegenvaller van 4 miljard euro als de plannen doorgaan.