Ierland staat voor het eerst abortus toe

Het Ierse parlement heeft vannacht na een uren durend, soms sterk emotioneel debat ingestemd met een wet die abortus onder zeer strenge voorwaarden toestaat. Zowel voor- als tegenstanders van abortus hadden kritiek op het door premier Enda Kenny na moeizaam onderhandelen bereikte compromis. Maar ze stemden desondanks voor het voorstel met 127 tegen 31 stemmen.

Voor het parlement werd door beide partijen gedemonstreerd. Volgens pro-abortusactivisten gaat het compromis lang niet ver genoeg. Alleen als het leven van de vrouw in gevaar is, kan een abortus worden overwogen. De demonstranten spraken daarom van een minimale wet. Maar, zei een van hen, „we naderen het einde van de rol die de katholieke kerk in Ierland altijd heeft gehad”.

De tegenstanders beschouwen de wet als „een misdaad tegen het hart en de ziel van het land”. Ook Lucinda Creighton, staatssecretaris voor Europese Zaken en lid van de partij van premier Enda Kenny, stemde tegen de abortuswet. Vanochtend zag Creighton, die in het verleden werd getipt om Kenny op te volgen als partijleider, zich gedwongen om af te treden. „Als het gaat om zaken van leven en dood, is het volgens mij niet echt mogelijk compromissen te sluiten”, zei Creighton in een reactie.

De nieuwe wetgeving volgt op de dood van een 31-jarige vrouw aan wie in oktober vorig jaar een abortus werd geweigerd, ook al zou haar baby vrijwel zeker dood worden geboren en was haar eigen leven in gevaar.

In 1992 oordeelde het Ierse Hooggerechtshof, naar aanleiding van een zaak over een veertienjarig meisje dat zwanger was na een verkrachting, al dat abortus in uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd is. Maar geen enkele regering durfde het in de afgelopen decennia aan om de juridische kaders te scheppen waarin abortus werd toegestaan. Artsen wilden er daarom niet toe over gaan, uit vrees voor moord te worden aangeklaagd. (AP, BBC)