Ierland staat abortus toe, maar alleen onder strikte voorwaarden

Voorstanders van abortus demonstreren voor het Ierse parlement in Dublin Foto AFP/ Peter Muhly

Met een grote meerderheid is het Ierse parlement akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat abortus mogelijk gaat maken. Het gaat dan wel om buitengewone gevallen, zoals wanneer het leven van de moeder in gevaar komt. Het katholieke Ierland was het laatste land in de Europese Unie dat abortus nog niet toestond.

Het voorstel werd na een dagenlang debat goedgekeurd: 127 leden van het Lagerhuis stemden voor, 31 tegen. Het Hogerhuis moet ook nog instemmen met het voorstel, maar dat lijkt een formaliteit.

AP schrijft dat, hoewel het aannemen van het voorstel geen verrassing was, gezien de grote meerderheid die premier Enda Kenny heeft in het parlement, de doorgang van de Protection of Life During Pregnancy Bill wel schade toebracht aan de al twee jaar zittende coalitie in het land. De katholieke conservatieven zworen de macht van zijn Fine Gael-partij weg te nemen; Kenny zou een verkiezingsbelofte van 2011, dat hij abortus niet zou legaliseren, hebben geschonden.

Kenny kreeg ook brieven geschreven in bloed van tegenstanders en zijn minister van Volksgezondheid werd gewaarschuwd dat zijn huis in brand zou worden gestoken.

Leden eigen partij mochten vertrekken na tegenstem

Ook binnen Kenny’s eigen partij leidde het wetsvoorstel tot verdeeldheid. Vannacht moest zijn minister van Europese Zaken, Lucinda Creighton haar functie neerleggen, omdat ze tegen de wet ging stemmen, nadat ze eerst eventuele amendementen had afgewacht. Onze correspondent Titia Ketelaar legde in NRC vorige week uit waarom dat niet haar keuze is:

“Parlementsleden hadden, en dat is bijzonder voor een stemming over een levensbeschouwelijk onderwerp, geen vrije keuze. Ze moesten volgens de partijlijn stemmen. Dat betekent dat de tegenstemmers (vier bij Fine Gael, een bij Sinn Féin) onmiddellijk uit de partij zijn gezet.”

Geval Indiase vrouw deed debat oplaaien

Het debat laaide weer op in Ierland na een incident vorig jaar, waarbij een vrouw na een miskraam overleed aan een bloedvergiftiging, een week nadat haar een abortus was geweigerd. Had ze die wel gehad, dan had ze gered kunnen worden. Het toonde volgens AP de onmacht aan die het land toonde al sinds 1992 geen nieuwe abortuswetgeving op te stellen, na een uitspraak van het hooggerechtshof. Dat oordeelde toen dat abortus legaal zou moeten worden in het land in levensreddende situaties.

    • Frank Huiskamp