Huis te koop

Op de huizenmarktsite Funda stonden vanochtend 269.948 woningen te koop. In het huidige tempo van de verkopen zou het op basis van de cijfers over het tweede kwartaal van de NVM-makelaars, die overigens niet de enige bemiddelaars zijn, bijna tien kwartalen duren voordat deze voorraad is verkocht. Daarbij moet bedacht worden dat het lentekwartaal altijd een verkooprijke periode is.

Op de koophuizenmarkt heerst nu al vijf jaar een crisis die zich laat kenmerken door dalende prijzen en dalende verkoopaantallen.

De huizenmarkt is een markt als weinig andere. Op markten voor de meeste andere goederen en diensten gaan consumenten juist meer kopen als de prijzen dalen. Je krijgt meer voor minder. Op de huizenmarkt gaan mensen juist meer vérkopen. Soms vrijwillig, om een nieuwe prijsdaling voor te zijn. Soms gedwongen, omdat zij niet meer aan hun rente- en aflossingsverplichtingen tegenover hun financiers kunnen voldoen en het huis verkocht moet worden.

Maar makelaars en banken ontwaren tussen de eindeloze rijen borden met Te Koop altijd wel groene sprieten van herstel. Nu is dat bijvoorbeeld de gedaalde hypotheekrente. Gisteren presenteerde de NVM een „mogelijk herstel” van de markt die mede gebaseerd was op een „positievere stemming” onder kopers.

Dat zou natuurlijk fantastisch nieuws zijn. De huizenmarkt heeft rechtstreekse relaties met talloze vormen van economische bedrijvigheid, van makelaars tot keukenleveranciers, van banken tot woonwinkels. Terugkerend vertrouwen op de huizenmarkt zou terugkerend vertrouwen in de economie onderstrepen.

Ja, de rente is laag, maar het reëel beschikbare inkomen van huishoudens daalt al vijf jaar. De werkloosheid heeft haar piek nog niet bereikt en de financiële armslag die banken en andere financiers huizenkopers kunnen bieden, is aanzienlijk verschraald. De huizencrisis is ook een exponent van de ontspoorde schuldeconomie die niet bestreden moet worden met nieuwe schulden.

Banken en makelaars hebben een direct eigen economisch belang bij de huizenmarkt. Dat zou hen juist terughoudend moeten maken met voorspellingen en prognoses, die er, zo bleek gisteren in de deze krant, per saldo naast zitten. Het aantal malen dat de markt volgens hun prognoses een bodem heeft bereikt, is nu zo talrijk dat de markt inmiddels wel totaal moet zijn vastgelopen. Juichende verhalen van makelaars en banken wekken eerder scepsis en wantrouwen. Stop ermee. Of wees eerlijk en zet er steeds onder: herstel is ons belang en onze voorspellingen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.