Geen nieuw stadion in R'dam, wel park

Rotterdam krijgt voorlopig geen nieuw voetbalstadion. Maar het park dat om het stadion heen zou worden aangelegd, komt er wel. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Het Rotterdamse stadsbestuur trok zijn voorstel voor een nieuw Feyenoordstadion gisteren in, nadat duidelijk werd dat er geen raadsmeerderheid is. De partijen willen niet dat de gemeente garant staat voor 165 miljoen euro. Volgens hen is er te weinig draagvlak onder Rotterdammers voor een nieuwe Kuip; ook zou het financiële risico te groot zijn.

De gemeente trekt wel 54 miljoen euro uit om een sportpark te bouwen dat om het nieuwe stadion heen komt te liggen. In het park zijn diverse sportvelden gepland, een atletiekbaan en een hal voor vechtsporten. Ook komt het jeugdcomplex van Feyenoord in het park.

Nu de nieuwe Kuip niet doorgaat, zal Feyenoord opnieuw moeten bekijken wat het met zijn stadion wil. De 75 jaar oude Kuip is toe aan vernieuwing. De algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde, reageerde teleurgesteld. „Dit voelt als een nederlaag”, zei hij gisteren tegen RTV Rijnmond. „We kunnen in het huidige stadion niet verder. Dan houd je de vierde of vijfde begroting van Nederland. Zo blijf je structureel achter de feiten aanlopen”. Gudde noch stadiondirecteur Jan van Merwijk is van plan op te stappen. „In de sport is weglopen het stomste wat je kunt doen”, aldus Gudde.

De KNVB zegt het „jammer” te vinden dat de plannen van Feyenoord zijn gestrand. De voetbalbond wil wedstrijden van Oranje in verschillende steden laten spelen, maar nu vindt de bond alleen de Amsterdam Arena en het PSV-stadion in Eindhoven geschikt.

Op straat reageerden de meeste Rotterdammers opgelucht. „Een nieuw stadion vind ik niks. De Kuip hoort bij Zuid”, zegt de 72-jarige mevrouw Van Beek. Volgens Johan Harsing (68) heeft de gemeenteraad een „verstandig” besluit genomen. De nieuwe Kuip was alleen bedoeld voor „bobo’s”, zegt hij. „Van die mensen die komen eten, drinken en feestjes vieren.” De Rotterdamse Monique Engelbracht (36) vindt het wel tijd dat er een besluit wordt genomen over de Kuip. „Ik ben dat geharrewar zat.”