Free Record Shop maakt doorstart - ‘aanzienlijk’ aantal winkels blijft

Filiaal van de Free Record Shop in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam Foto ANP/ Lex van Lieshout

De curatoren van de failliet verklaarde Free Record Shop hebben een oplossing bereikt voor zowel Free Record Shop als dochterbedrijf Game Mania. Dat melden curatoren vandaag, schrijft persbureau Novum.

De details worden de komende dagen uitgewerkt en aanstaande maandag moeten er meer gegevens, waaronder de namen van de overnemers, bekend worden gemaakt. In de oplossing, zo zou blijken uit de mail, wordt “een aanzienlijk aantal winkels in Nederland en België” onder nieuwe leiding voortgezet. Een deel van het Nederlandse en het voltallige Belgische personeel houdt zijn baan.

ProCures, het bedrijf dat de voornaamste kandidaat had moeten zijn voor overname van het bedrijf, haakte begin deze maand af. Het kon geen akkoord bereiken met de twee curatoren die na de bekendmaking van het faillissement waren aangesteld om een doorstart te onderzoeken.

Failliet na aanhoudende problemen

Eind mei ging de entertainmentzaak, opgericht door Hans Breukhoven, failliet. Het bedrijf kampte al enige tijd met financiële problemen. Die zijn ontstaan door de veranderende markt en de niet herstellende economie. Omdat het consumentenvertrouwen al enige tijd daalt, voerde Free Record Shop al een reorganisatie door.

Free Record Shop is ontstaan uit een platenzaak van Breukhoven, die hij in 1971 oprichtte in Schiedam. De zaak groeide uit tot een grote keten met 350 winkels in de Benelux en Scandinavië met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Sinds een jaar of zes ging het slechter. Breukhoven trad in november vorig jaar terug uit het dagelijks bestuur van Free Record Shop. Hij ontkende toen tegenover het Radio 1-journaal dat de zaak een zinkend schip was.

    • Frank Huiskamp