En de Nederlandse canon stopt ermee

Zeven jaar na de geboorte sterft de Canon van Nederland een zachte dood.

Volgend jaar schrapt het Rijk de subsidie van twee ton, waardoor de website van de canon (entoen.nu) niet langer onderhouden kan worden. Als de site verdwijnt komt een einde aan een initiatief dat de geschiedenis van Nederland voor een breed publiek toegankelijk moest maken. Daaraan bestond binnen de politiek grote behoefte.

Een commissie onder voorzitterschap van Frits van Oostrom presenteerde in 2006

‘vijftig vensters’ op de geschiedenis van Nederland. In de definitieve versie van de canon, die een jaar later verscheen, was na kritiek een aantal vensters gewijzigd. Zo werd de boekdrukkunst vervangen door Christiaan Huygens, omdat er te weinig aandacht voor bètawetenschappen was.

Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) zei in 2007 dat hij de canon in de verplichte lesstof van het basisonderwijs wilde laten opnemen, maar hij kwam daar twee jaar later van terug. De canon wordt volgens de stichting die ervoor verantwoordelijk is nu gebruikt op 65 procent van de basisscholen. Het is niet bekend hoeveel scholen in het voortgezet onderwijs de vijftig vensters gebruiken.