Die zwembaden in Utrecht kunnen best wat kouder

Het badwater een paar graden kouder. Met dit plan wil de PvdA in Utrecht de gemeentelijke zwembaden uit de financiële zorgen halen. B en W willen twee van de vier baden in de stad vanaf 2014 ’s zomers sluiten.

De PvdA ziet een alternatief en wijst op in de Oost-Vlaamse gemeente Zelzate. Die verlaagde de waterwarmte van 26 naar 25 graden. Dat drukte de stookkosten met 15.000 euro.

In Utrecht kan de besparing volgens de PvdA veel hoger uitvallen. Het water in de Utrechtse recreatiezwembaden is rond de 30 graden. Raadslid Gadiza Bouazani vraagt zich af waarom zwemwater in Utrecht vijf graden warmer moet zijn dan in Zelzate: „Stel dat we met een kleine temperatuurverlaging de twee baden open kunnen houden, dan moeten we dat doen. Het draagt bovendien bij aan de duurzaamheidsambities van dit college.”

De temperatuur van de ruim 1.500 Nederlandse recreatiebassins is gemiddeld 28 graden. Bijna 70 procent ervan heeft een temperatuur tussen 26 en 33 graden, aldus de Zwemmonitor 2012 van het Mulier Instituut. Hieruit blijkt verder dat sluiting dreigt voor 12 procent van de Nederlandse zwembaden, vooral door gemeentelijke bezuinigingen.

Overigens is het Nederlandse zwembad niet warmer dan het Belgische. Volgens het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid ligt de gemiddelde watertemperatuur in Belgische baden „rond de dertig graden”.