De nieuwe Kuip die er nu tóch niet komt

Rotterdam krijgt geen nieuwe Kuip. Het college van B en W heeft gisteren zijn voorstel voor de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion ingetrokken. Voordat het college zijn voorstel introk, was al duidelijk dat het plan niet door de gemeenteraad zou komen. Veel Rotterdammers zijn opgelucht.

Jan in ’t Veld, 80 jaar, geboren Rotterdammer: „Laat die ouwe maar staan. Beter dan de Kuip wordt het niet. Geloof mij nou maar. Ik heb twintig jaar op zee gezeten, heb overal stadions gezien. En de Kuip is de mooiste van allemaal. En dan zeggen dat ie te oud is. Het zijn een handjevol bestuurders die dat zeggen. Corrupt als de tering. Vroeger had je Cor Kieboom als voorzitter. Schatrijke man. Die wist de centjes bij elkaar te houden. Daarna zijn de zakkenvullers gekomen. Allemaal laaielichters.”

Mevrouw Van Beek-Dingeouts, 72 jaar, woont al 54 jaar in Rotterdam: „De Kuip hoort bij Zuid. Het is nostalgie. Een nieuw stadion vind ik niks. Ga maar restaureren. Misschien levert een nieuwe wel meer geld op, dat kan. Maar een voetbalclub draait toch om historie? Ik kwam er vroeger al, toen nog vanuit Schiedam. De Kuip is oud en vertrouwd.”

Gerard Blok, 64 jaar, geboren Rotterdammer : „Een nieuw overdekt stadion zou mooi zijn. De Kuip zakt bijkans door z’n voegen heen. Metaalmoeheid. Op een gegeven moment is het op, hè. Eens moet het een keer vernieuwd worden. Maar ik blijf het een mooi stadion vinden. Als je kijkt naar de Arena. Nou heb ik geen hekel aan 020 hoor, daar gaat het niet om, maar dat stadion van ze... Eén klos beton.”

Monique Engelbracht, 36 jaar, geboren in Rotterdam, woont tegenover de Kuip: „Belachelijk dat het niet doorgaat. Dat stadion is een aanwinst voor de stad en zeker ook voor het volk. Ze mogen hem van mij ook renoveren hoor, met een derde ring erbovenop. Ook wel mooi. Maar het is tijd dat er iets gebeurt. Ik ben dat geharrewar zat: kies nou eens. Wel of niet. Klaar.”

Johan en Betty Harsing, 68 en 67 jaar, geboren Rotterdammers: „Verstandig dat het niet doorgaat. De Kuip is een voetbalstadion, geen popstadion. De hoge heren willen eraan verdienen. Het moet steeds mooier en steeds luxer. Er komen steeds meer mensen die daar niet horen: bobo’s. Van die mensen die komen eten, drinken, feestjes vieren. En voor ons is een kaartje straks niet meer te betalen. Ja toch? Zo’n duur stadion moet toch ergens van betaald worden? Vroeger ging ik met m’n vader naar Feyenoord. Had je een staplaats voor twee gulden vijftig . Twee gulden vijftig! Moet je nu eens gaan met je kinderen. Ben je 100 euro kwijt.”

    • Andreas Kouwenhoven