‘Dag van Malala’ bij de VN

Dat er een dag naar haar zou worden vernoemd en dat ze ooit een speech zou houden voor de Verenigde Naties, was niet wat de Pakistaanse Talibaan voor ogen stond toen ze de Pakistaanse scholiere Malala Yousafzai vorig jaar in het hoofd schoten.

De Talibaan gaven met de moordpoging een boodschap af. Meisjes in Pakistan die dromen van een opleiding zijn hun leven niet zeker. Maar Malala overleefde de aanslag en stortte zich met nog meer kracht op haar missie: meer meisjes naar school krijgen.

De aanslag op de weerloze scholiere werd wereldnieuws en haar verjaardag – vandaag wordt ze zestien – is door de VN uitgeroepen tot internationale ‘Dag van Malala’ om aandacht te vragen voor de 57 miljoen kinderen die wereldwijd geen onderwijs krijgen. „Laten we boeken en pennen gebruiken, het zijn onze krachtigste wapens”, zei Malala vandaag tegen 800 jongerenvertegenwoordigers in het VN-hoofdkwartier in New York.

Na de aanslag werd Malala geopereerd in Engeland, waar ze inmiddels woont met haar familie wegens hernieuwde dreigementen van de Talibaan. Ze hield een veelgelezen blog bij toen haar regio, de Swat Vallei, van 2007 tot 2009 werd bezet door de Talibaan en haar school moest sluiten. Dit jaar werden ruim 102.000 meisjes in de Swat Vallei op lagere scholen geregistreerd – 5.000 meer dan in 2012.

Na Nigeria heeft Pakistan het hoogste aantal kinderen dat niet naar school gaat, vooral meisjes (3,3 miljoen).