Staatsgreep

Contador tijdens de rit van vandaag. Foto AFP / Jeff Pachoud

Als het is gebeurd, dan zal het gebeurd zijn toen Valverde al achterop was geraakt. Dat Contador bij Mollema en Ten Dam kwam fietsen en in gebrekkig Engels - dat moet het geweest zijn - bondgenoten voor een staatsgreep zocht.

Hij zal om zich heen gekeken hebben. Waar Froome zelf zit, wist hij. Het geel is er altijd, in zijn ooghoek, tartend omdat het om een ander z’n schouders hangt. Dat valt niet te missen. Maar waar zaten de zwarte truitjes van Sky, de ploeggenoten van Froome? In de buurt? Hoeveel van hen waren er nog, in de wind van centraal Frankrijk?

Het moment waarop het gebeuren moest, naderde. En het kon alleen dan, alleen daar. Als het al kon.

Contador fluisterde, beeld ik me in. De ploegauto luisterde mee, Mollema ook. Boog zijn hoofd, keek de Saxo-kopman aan. Zullen we? Kunnen we?

Ze zouden. Ze konden. Ze zouden en konden veel meer dan wij allemaal vooraf dachten.

Het kan nog een erg mooi weekend worden.

    • Peter Zantingh