Cavendish wint etappe, Mollema loopt in op Froome en staat tweede

Mark Cavendish wint. Foto AFP/ Pascal Guyot

Bauke Mollema is in de dertiende etappe van de Tour de France gestegen van de derde naar de tweede plaats in het klassement. De kopman van Belkin profiteerde in een spectaculaire etappe van Tours naar Saint-Amand-Montrond, waarin de wind een voorname rol speelde, van tijdsverlies van Alejandro Valverde. Mark Cavendish sprintte naar de ritzege.

Mollema pakte niet alleen tijd op Valverde, maar sloop ook dichter bij het geel van Chris Froome. De Brit van Team Sky liet zich op ruim 25 kilometer van de streep verrassen door een tempoversnelling van de Saxo-ploeg van Alberto Contador. Mollema en Laurens ten Dam slopen wel mee en pakten meer dan een minuut op de klassementsleider.

Profiel van de dertiende etappe.

Profiel van de dertiende etappe. Infographic van ANP

De finish:

Het verschil tussen Froome en Mollema in het klassement bedraagt 2.28 minuten. Ten Dam bezet achter Contador en Roman Kreuziger de vijfde plaats. Zijn achterstand bedraagt 3.01 minuten.

De vlakke etappe leek op voorhand niet veelbelovend, maar de harde wind zorgde voor spektakel. Het peloton viel op de onbeschutte wegen in waaiers uiteen. Aanvankelijk leek sprinter Marcel Kittel het voornaamste slachtoffer, maar door materiaalpech raakte wat later ook Valverde achterop.

Twitter avatar edwinwinkels edwin winkels Valverde, geen lekke band. Reed achterwiel kapot bij hard remmen ravitaillering. Bijna-val. Movistar: van kritiek zullen we leren.

Aangevoerd door Belkin en Omega Pharma-Quick-Step werden de verschillen snel groter. Toen veel ploeggenoten van Froome het tempo niet konden volgen, begon ook Saxo zich met het spel te bemoeien. Froome mocht met het verlies van een dikke minuut nog van geluk spreken. Valverde verloor veel meer tijd en staat niet eens meer in de top tien.

Vooraan bleven slechts vijftien renners over, onder wie Mollema, Ten Dam en Niki Terpstra. Even leek Terpstra Nederland voor het eerst sinds 2005 weer eens aan een ritzege in de Tour te helpen, maar de ploeg van Peter Sagan stond dat niet toe. De Slowaak van Cannondale werd vervolgens in de sprint geklopt door Cavendish, wiens teller in de Tour nu op 25 ritzeges staat.

De aanval van Saxo en Belkin:

En het moment dat ervoor zorgde dat Valverde een goed klassement kan vergeten:

Uitslag etappe

1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega Pharma-Quick Step)
2. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale)
3. Bauke Mollema (Nederland/Belkin)
4. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana)
5. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quickstep)

Algemeen klassement

1. Chris Froome (Groot-Brittanië/Team Sky)
2. Bauke Mollema (Nederland/Belkin) +2m28s
3. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff Bank) +2m45s
4. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff Bank) +2m48s
5. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin) +3m01s

‘Belkin verkende deze etappe in mei en verwachtte waaiers’

Was Belkin onsportief door harder te gaan rijden toen Valverde materiaalpech kreeg? Tourredacteur van NRC Derk Walters sprak bij de finish met mensen bij Belkin:

“Die zeggen dat ze op het moment dat Valverde stil bleef staan, al zo’n twintig kilometer tempo aan het rijden waren, samen met Quickstep. Toen ze hoorden dat Valverde en Kittel achterop waren geraakt, wilde Quickstep (de ploeg van Cavendish, PZ) doorrijden om Kittel kwijt te raken. Of Valverde pech had of gelost was, wisten ze niet precies. Belkin besloot toen ook door te gaan.”

Daarna volgde de aanval op de gele trui. Walters daarover:

“Vooral Saxo, de ploeg van Contador, nam het initiatief daarvoor. Maar Belkin was enorm attent; ze hebben deze etappe in mei al verkend en wisten dat er een kans op waaiervorming was. Vanaf het begin was de ploeg attent en werden Mollema en Ten Dam uit de wind gehouden. Bovendien wisten ze dat het een gevaarlijk punt was. Toen Saxo daar de aanval deed, waren de twee Nederlanders fris en oplettend genoeg om mee te springen, terwijl Froome alleen zat en geen hulp kreeg van ploeggenoten.”

‘Zo kansloos zijn we nog niet’

De komende twee dagen zijn er bergetappes, met de aankomst op de Mont Ventoux aanstaande zondag. Walters zegt dat het nog erg leuk kan worden:

“Ik denk dat Contador en Mollema hier moraal uit hebben gehaald, terwijl de Sky-ploeg van Froome op dit moment kwetsbaar is - ook na de uitval van Boasson Hagen gisteren. Iedereen houdt wel vol dat Froome de grote favoriet blijft, maar ik heb het gevoel dat ze bij Belkin stiekem denken: zo kansloos zijn we nog niet.”

Etappekaart via Cycling the Alps. Het etappeverslag is van persbureau Novum.

    • Peter Zantingh