Zelfbestuur stuwt verfpigmentfabriek op

Het kleine beursfonds Holland Colours trotseert de crisis wonderwel. Op- richters en werknemers maken er de dienst uit.

Het wordt een bedrijfsonderonsje, de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Holland Colours in Apeldoorn die vandaag plaatsvindt. De aandelen van de verfpigmentfabriek zijn namelijk in meerderheid in handen van werknemers, directie en oprichters zelf, verenigd in participatiemaatschappij Holland Pigments.

En het bedrijf met 384 mensen heeft wat te vieren. De maker van kleurstoffen voor kunststof en plastic presenteerde ruim een maand geleden klinkende jaarcijfers. De omzet steeg met 8 procent naar 65,9 miljoen euro. En de nettowinst klom van 1,7 miljoen naar 2,9 miljoen euro, zelfs na aftrek van een winstuitkering aan het personeel van 1 miljoen euro.

Wie gewoon aandelen Holland Colours op de beurs kocht, kwam er ook niet slecht van af. Hij zag de waarde van het aandeel afgelopen half jaar stijgen met maar liefst 33 procent. Daarbij kan hij, als de aandeelhouders vandaag instemmen, bovendien rekenen op een dividendrendement van ruim 6 procent.

Twee jaar geleden zag het speelveld er nog heel anders uit. Toen probeerde het activistische investeringsfonds Monolith nog een wig te drijven tussen werknemers en oprichters. Het doel? Meer controle krijgen over het management om zo het rendement op te schroeven.

Die missie faalde. Drie van de vier commissarissen stapten in de zomer van 2011 op, onder wie president-commissaris Nico Gerardu, bestuurslid bij chemieconcern DSM. Na de mislukte coup bevestigden werknemers en oprichters hun machtspositie definitief met een uitbreiding van het aandelenpakket van 46, 5 naar 50,01 procent.

Doel van Monolith, dat vermogen van rijke particulieren beheert, is volgens de eigen website om binnen 3 tot 5 jaar een gemiddeld rendement van meer dan 10 procent op jaarbasis te realiseren. Daar had het twee jaar geleden, onder het toenmalige management, blijkbaar geen vertrouwen in. Het fonds stapte uit.

In het boekjaar dat volgde presteerde het Apeldoornse beursfonds inderdaad minder. Maar daar lijkt het nu op eigen houtje en zonder de bemoeienis van Monolith verandering in te brengen. Volgens analist Johan van den Hooven van SNS Securities herstellen winstmarges en volumes zich.

Aan het roer staan sinds een jaar een nieuwe bestuursvoorzitter en een nieuwe financieel directeur. Die zullen de groeiverwachting vandaag terugbrengen tot „reële proporties”, is de inschatting van Van den Hooven. „Met een betere onderbouwing dan het vorige management.”

Nu de rust lijkt weergekeerd bij Holland Colours wordt het voor oprichter Jan de Heer (81) „eindelijk tijd om te gaan vissen”, zoals hij zegt. Hij speelde in de machtsstrijd met Monolith een belangrijke rol en trad deze week terug als president-commissaris van Holland Pigments. Met een gevoel van triomf kijkt hij terug. „Dit bedrijf is niet te koop. Wij richten ons op de lange termijn. Dat betaalt zich nu uit.”

    • Ariane Kleijwegt