Zaak-Berlusconi blokkeert parlement

De justitiële problemen van mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi leiden tot grote politieke spanningen in Italië. Onder druk van Berlusconi’s partij legde het parlement gisteren zijn beraadslagingen voor een dag stil. De partij wilde zich ‘beraden’ over het besluit van het Hof van Cassatie om een zaak tegen Berlusconi nog eind deze maand te behandelen.

Het hof moet besluiten of een veroordeling van de 76-jarige Berlusconi wegens belastingfraude van zijn mediabedrijf Mediaset blijft staan. Berlusconi was daarvoor eerder dit jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een verbod van vijf jaar op politieke functies.

Advocaten van Berlusconi hoopten dat de zaak later voor het Hof van Cassatie zou komen. Het hof zei dat voor een versnelde procedure was gekozen omdat elementen uit de aanklacht op 1 augustus verjaren. Berlusconi zegt dat de rechters hem politiek onschadelijk willen maken.

Een deel van de linkse Democratische Partij, die met Berlusconi’s partij een brede coalitie vormt, stemde mee met rechts. Dit leidde tot felle discussies binnen de toch al verdeelde partij.

Berlusconi suggereerde na overleg gisteravond dat hij de brede coalitie niet zal laten vallen – vooralsnog. Maar oppositieleider Beppe Grillo, leider van de protestpartij Vijfsterrenbeweging, waarschuwde dat Italië op een hogedrukpan lijkt die op het punt staat te ontploffen, ook al omdat het drie maanden zittende kabinet nog weinig heeft weten te doen tegen de economische crisis.