XS4All maakt aantal verzoeken opsporingsdiensten bekend

Als derde Nederlandse internetprovider heeft XS4ALL bekend gemaakt hoe vaak opsporingsdiensten gegevens van klanten hebben opgevraagd. In een transparantierapport van 2012 (pdf) meldt de provider dat dat in totaal 152 keer is gebeurd.

Opsporingsdiensten vroegen ruim 150 keer informatie op over klanten bij provider XS4All. Verzoeken van de AIVD en MIVD zijn niet meegerekend vanwege het staatsgeheim. Foto ANP / Koen Suyk

Als derde Nederlandse internetprovider heeft XS4All bekendgemaakt hoe vaak opsporingsdiensten gegevens van klanten hebben opgevraagd. In een transparantierapport van 2012 (pdf) meldt de provider dat dat in totaal 152 keer is gebeurd.

Telefoonverkeer via XS4All is 21 keer afgetapt, net zo vaak als opsporingsdiensten naar internetverbindingen keken. Veruit het vaakst werden historische klantgegevens opgevraagd, zoals naam, adres, en bankgegevens. ‘Historisch’ wil zeggen: ouder dan één dag. Er is geen enkele keer het verzoek gedaan informatie te verwijderen.

Alleen informatie van politie, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) is openbaar gemaakt. Verzoeken van de AIVD en MIVD staan er niet bij, omdat dit valt onder staatsgeheim. Ook is niet duidelijk hoe vaak informatie is opgevraagd bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Providers zijn verplicht een kopie van hun gehele klantenbestand aan deze organisatie te verstrekken. Diensten kunnen gegevens van minder dan een dag uit direct uit het CIOT ophalen.

Derde provider die transparantierapport publiceert

XS4All wilde de informatie eigenlijk in 2004 al openbaren, schrijft woordvoerder van XS4All Niels Huijbregts. Toen werd dat echter door het OM ontraden, omdat de provider daarmee het staatsgeheim zou schenden en mogelijk zou worden vervolgd. Inmiddels is de juridische situatie opnieuw bekeken.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom riep providers eerder dit jaar op informatie over verzoeken van inlichtingendiensten te openbaren. LeaseWeb en BIT gaven eerder aan die oproep gehoor.

Is het veel?

Over de betekenis van dit getal valt om meerdere redenen nog weinig te zeggen, zegt Tim Toornvliet van Bits of Freedom.

“In de eerste plaats moet je het afzetten tegen het soort bedrijf dat het is. XS4All is een specifieke dienstverlener, met veel zakelijke klanten. In de tweede plaats wordt veel informatie door diensten bij het CIOT geraadpleegd, en daar is geen informatie over bekend, alleen een totaalcijfer. Die informatie moet, net als het aantal verzoeken van de AIVD en MIVD, van de overheid komen. Als meer providers de verzoeken openbaar maken kun je vergelijken. En als ze dat jaarlijks doen, kun je er trends in ontdekken.”

    • Mirjam Remie