Winkeliers: stimuleer de economie, draai de btw-verhoging terug

Winkeliers willen dat de btw-verhoging van 21% wordt teruggedraaid. Foto Flickr / Martin Roell

Om de economie te stimuleren en het consumentenvertrouwen te herstellen, moet de btw-verhoging worden teruggedraaid. Dat vindt Detailhandel Nederland, die het voorstel vandaag aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) presenteert.

Ook lokale belastingen moeten volgens de winkeliers niet verder worden verhoogd. De loonkosten moeten worden beperkt, omdat dit volgens de winkeliers werkgelegenheid oplevert. De aanstaande accijnsverhoging op bier en wijn, die 1 januari volgend jaar van kracht gaat, moet van tafel.

Die stimulerende maatregelen zouden helpen de crisis door te komen, aldus de branchevereniging. De hogere belastingen brengen de detailhandel ‘onnodige economische schade’ toe. Juist nu het consumentenvertrouwen laag is, zou de overheid uitgaven moeten stimuleren.

‘Faillissementen door verhoging’

De verhoging van de btw naar 21 procent in oktober vorig jaar leidde tot een inflatie van 2,9 procent, de hoogste inflatie sinds vier jaar tijd. Volgens de winkeliers heeft de verhoging geleid tot extra omzetverlies en meer faillissementen.

De gemeentelijke OZB-belasting is de detailhandel ook een doorn in het oog. In meer dan tachtig procent van de gemeenten ging deze belasting omhoog. Ook de stijging van parkeertarieven moet stoppen, staat in het plan. Detailhandel Nederland behartigt de belangen van 110 duizend winkeliers in Nederland.

    • Mirjam Remie